Palcica_2_

Poljsko lutkarstvo na 19. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici

Težište ovogodišnjeg, devetnaestog po redu Međunarodnog festivala pozorišta za decu koji se održava od 20. do 26. maja 2012. u Subotici, biće na poljskom lutkarstvu.

Godinama unazad, posetioci Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici, imali su priliku da pogledaju više pozorišnih predstava iz Poljske. Ove godine, poljskom lutkarstvu će biti posvećena posebna pažnja i to kroz više segmenata festivalskog programa – kroz izložbu lutaka i plakata poljskih umetnika u Subotici, Novom Sadu i Beogradu, naučni skup na datu temu i kroz učešće pozorišta iz Poljske u Takmičarskom programu Festivala.

U okviru takmičarskog programa Festivala, gostovaće Pozorište lutke i glumca, Valbžih iz Poljske, sa predstavom „Palčica“ Konrada Dvorakovskog (Konrad Dworakowski). Ovo je priča o putovanju jedne devojčice, manje od palca koja biva upletena u situacije izvan njene kontrole, a ipak, bez obzira na brojne prepreke, u stanju je da se izvuče iz svih problema, sačuvavši svoju osećajnost koja je jednako krhka kao i njeno telo. Predstava poziva odrasle da preispitaju svoj odnos prema deci koji je često opterećen egoističnošću. Namenjena je deci uzrasta iznad pet godina i biće izvedena na poljskom jeziku.

Pozorište lutke i glumca, Valbžih je jedno od najstarijih lutkarskih pozorišta u Poljskoj. Tokom 66 godina postojanja, u ovom pozorištu je postavljeno blizu 300 predstava namenjenih deci i mladima, ali i odraslima. Repertoar se sastoji od klasika, adaptacija i savremenih dramskih dela, a Pozorište lutke i glumca gaji različite forme lutkarskog teatra.

Poljsko lutkarstvo biće predstavljeno i kroz izložbu lutaka i plakata poljskih umetnika u Subotici, Novom Sadu i Beogradu, u saradnji sa Arheološkim i etnografskim muzejem iz Lođa (Poljska), Pozorišnim muzejem Vojvodine iz Novog Sada i Ambasadom Republike Poljske u Beogradu.

Izložba „Poljske pozorišne lutke“ prikazuje radove izuzetnih poljskih dizajnera koji su oblikovali sliku pozorišta lutaka u Poljskoj tokom poslednjih pedeset godina. Izložba, pre svega, prikazuje lutke koje su inspirisane poljskim i evropskim folklorom – dela umetnika poput Vjeslava Jurkovskog (Wiesław Jurkowski), Adama Kilijana (Adam Kilian), Vaclava Kondeka (Wacław Kondek), Mikolaja Maleša (Mikołaj Malesza), Leokadije Serafinovič (Leokadia Serafinowicz), Zigmunta Smandzika (Zygmunt Smandzik). Neke lutke, poput onih kakve su najčešće kreirali Ursula Kubič – Fik (Ursula Kubicz- Fik), Leh Kunka (Lech Kunka), Kazimjež Mikulski (Kazimierz Mikulski), Ana Adamašek (Anna Adamaszek), Joana Braun (Joanna Braun) ili Ali Bunš (Ali Bunsch) inspirisane su umetnošću za decu, bajkama, fantastičnim i egzotičnim pričama. Poseban segment ovde čini “poetika sobe za decu”, a obuhvata pozorišne lutke u obliku dečijih igračaka koje su kreirali Jan Želinjski (Jan Zieliński) i Anri Pulen (Henri Poulain). Još jedan trend pozorišta lutaka je umetnost za odrasle, koja zauzima veliki deo lutkarskog repertoara. Glavni predstavnici ovog pravca su Marija Kostševska (Maria Kostrzewska), Rajmund Stšelecki (Rajmund Strzelecki) i Zenobijuš Stšelecki (Zenobiusz Strzelecki). Izložba „Poljske pozorišne lutke“ obuhvata i plakate najlepših lutkarskih predstava.

Povezana vest:  Hiljadu ljudi čekalo na potpis Nobelovca Petera Handkea

Izložba će biti otvorena za posetioce u Otvorenom univerzitetu Subotica od 20. do 26. maja. Od 28. maja do 9. juna, imaće priliku da je vide Novosađani u Pozorištu mladih, dok će Beograđani ove radove moći da pogledaju u Ustanovi kulture Palilula od 11. do 24. juna.

Izložba je, takođe, deo međunarodnog evropskog projekta „Lutkarska nomadska akademija 3“ („Puppet Nomad Academy 3“) čiji je nosilac Mini teatar iz Ljubljane (Slovenija) i koji je finansijski podržan od strane Evropske komisije, u okviru programa Kultura (2007 – 2013). Postavka se tokom jula i avgusta meseca seli u Sloveniju gde će biti izložena u Tehniškom muzeju Slovenije (Bistra pri Vrhniki) – od 1. do 30. jula, i u Vetrinjskom dvorecu (Maribor) – od 1. do 30. avgusta. Izložba će se kasnije preseliti u Zagreb (Hrvatska) gde će biti otvorena u okviru Međunarodnog festivala kazališta lutaka – PIF, u Galeriji Forum, od 4. do 9. septembra 2012. godine.

Povezana vest:  Lagunin književni klub - "Čovek koji je voleo pse" Leonarda Padure

Na temu poljsko lutkarstvo biće održan i naučni skup. O poljskom lutkarstvu govoriće poljski akademik prof. dr Henrik Jurkovski, između ostalog i počasni predsednik Saveta Festivala. Ovaj akademik, dramatičar, pozorišni kritičar i naučni istraživač, istoričar i teoretičar lutkarstva, od 1952. se aktivno bavi lutkarstvom, a od 1957. piše i objavljuje članke o pozorištu lutaka. U nekoliko mahova režirao u pozorištima lutaka i na televiziji. Od 1958. deluje u Međunarodnom udruženju lutkara (UNIMA) u kome je aktivan do danas. Doktorirao je na Umetničkom institutu Poljske akademije nauka 1969. godine i ubrzo postao predavač na Umetničkom institutu Poljske akademije nauka, ali i univerzitetski profesor na Varšavskoj pozorišnoj akademiji. Od 1973. posvećuje se isključivo naučnom radu i pedagoškoj delatnosti. Radio je na visokim pozorišnim školama u Krakovu i Varšavi, a od 1990. do 1993. bio je prodekan na Varšavskoj pozorišnoj akademiji. Predavao je kao gostujući univerzitetski profesor u uglednim svetskim umetničkim školama i koncipovao i vodio kurseve Dramaturgija u lutkarskom pozorištu, Kvarnavaka, Meksiko (1994) i Lutkarstvo i nauka, Santa Fe, Argentina (2000). Od 2009. autor je i moderator međunarodnog naučnog Foruma za istraživanje savremene pozorišne umetnosti za decu, u trajanju od pet godina (2009-2013), u okviru i realizaciji Festivala u Subotici. Radi i deluje u Međunarodnom udruženju lutkara (UNIMA). Od 1972. do 1980. godine bio je generalni sekretar UNIMA-e, a od 1984. do 1992. njen predsednik. Godine 1992. proglašen je za doživotnog počasnog predsednika. Njegova najvažnija dela prevedena su na brojne jezike. Jurkovski je, uz mnoge druge, i prvi dobitnik Nagrade za životno delo „Mali princ” koju, za izuzetan dugogodišnji doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu, od 2000. godine dodeljuje Savet međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici.

U okviru takmičarskog programa devetnaestog Međunarodnog festivala pozorišta za decu biće prikazane 23 predstave iz 15 zemalja (Bosna i Hercegovina (Republika Srpska), Čile, Egipat, Francuska, Hrvatska, Mađarska, Italija, Makedonija, Poljska, Rumunija, Rusija, Slovenija, Srbija, Španija i Velika Britanija).

Povezana vest:  Dečji dani kulture - U igri sa knjigom

Što se tiče uzrasta publike kojoj su ovogodišnje predstave namenjene, to su uglavnom deca predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta, mada postoji nekoliko predstava koje su namenje već i deci od dve godine, kao i onih koje su predviđene prvenstveno za zreliju publiku (srednjoškolce i starije).

Predstave će se igrati na tri različite lokacije (Dečje pozorište Subotica, Narodno pozorište – scena „Jadran“i Pozorište „Deže Kostolanji“) od 21. do 25. maja. Kreiranje repertoara zasnovano je na visokim profesionalnim standardima, a naglasak je na raznovrsnosti formi i pristupa. Svaka od predstava izvodi se na izvornom jeziku, dok se prednost, prilikom selekcije, daje lutkarskom pozorišnom izrazu.

Predstave u zvaničnoj selekciji konkurišu za sledeće nagrade:

1. Grand Prix za najbolju predstavu u celini

2. Specijalnu nagradu za originalnost i fantaziju (opcionalno)

3. Nagradu za najbolju režiju

4. Nagradu za najbolju scenografiju

5. Nagradu za najbolju originalnu muziku

6. Nagradu za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka

7. Nagrade za glumačko majstorstvo (5 ravnopravnih nagrada)

O nagradama će odlučivati petočlani međunarodni žiri u sledećem sastavu:  Jevgenij Ibragimov, reditelj iz Rusije, profesor Edvard Majaron, spec., reditelj, lutkar, pedagog i violončelista iz Slovenije, Oleg Žugžda, reditelj iz Belorusije, akademik dr Luko Paljetak, književnik i prevodilac iz Hrvatske i Igor Bojović, dramski pisac iz Srbije.

Pored takmičarskog programa i programa predstavljanja poljskog lutkarstva, Festival će obuhvatiti i brojne prateće programe: 4. Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti, Majsku škola lutkarstva, Festival na turneji, reprizu Festivala u Mađarskoj, izložbe, filmski program, programe na otvorenom, lutkarske, plesne i radionice vizuelnih umetnosti za decu, izdavaštvo i promocije knjiga.

Svi programi Međunarodnog festivala pozorišta za decu besplatni su za sve posetioce.