kuca prasine i snova-brenda rid vpovratak na krit-brenda ridRomani Brende Rid – ljubavno pismo Kritu i Grčkoj

Zaljubljenici u Grčku i njena ostrva nikako ne bi smeli da propuste odlične romane britanske autorke Brende Rid – „Kuća prašine i snova“ i „Povratak na Krit“ u izdanju beogradske „Lagune“, koji su njeno ljubavno pismo Grčkoj, veličanstvenom Kritu i njegovim žilavim i snalažljivim stanovnicima.
„Kuća prašine i snova“ počinje 1936 kada mladi britanski diplomata Hju biva postavljen u službu u Atinu gde stiže sa suprugom, živahnom i nekonvencionalnom Hevenli koja se teško uklapa u društvena događanja i zabave.
Kad Hjua pošalju na Krit da reši neki problem, odsedaju u staroj, ruševnoj kući koja pripada njegovoj porodici. Hevenli se zaljubljuje u to mesto i njegove stanovnike, i ostaje pošto se Hju vrati nazad na posao. U nastojanjima da renovira staru kuću, Hevenli sklapa čvrsto prijateljstvo sa Anti, mladom ženom iz sela, i Hristom, lepim i harizmatičnim mladim zidarom.
Međutim, nad ostrvo se nadvijaju tamni oblaci rata, dolaze dani nasilja i krvoprolića. Za Hevenli, njene prijatelje i porodicu, nastupaju najveća iskušenja u životu.
„Povratak na Krit“ je uzbudljiva priča o životu u malom kritskom selu i kasnije Atini tokom vojne hunte u Grčkoj 1967-1974 viđena očima Ejndžel i Hrisi, ćerki Hevenli i Anti iz prvog romana.
Kroz duhovite avanture dve devojčice odrastaju u mlade žene usred užasa i brutalnosti omraženih „pukovnika“ u selu gde se svaki pokret pomno prati i izveštava. Njih dve odlučuju da pobegnu i žive u hipi komuni u Atini gde su takođe svedoci političkih i društvenih previranja.
Roman se završava u novembru 1973. kada su, prema rečima autorke, ogorčenje i mržnja prema neizabranim „pukovnicima“ eksplodirali sa surovošću koja je dodirnula živok svakog čoveka, žene i deteta i do dana današnjeg još ođekuje Grčkom.
„Povratak na Krit“ je dobro istražena knjiga o fascinantnom i užasnom periodu u grčkoj istoriji koji i danas ima ođeka ali i topla priča o odrastanju uz neizbežnu misteriju koja ostavlja prostora za treći nastavak.
Možda pogrešno predstavljene kao ljubavna priča za čitanje na plaži, romani Brende Rid, urednice scenarija u BIBiSiju i producenta veoma hvaljene serije „Belikisejndžel“ zapravo su dobro istražene, istorijske priče o životu u posleratnoj Grčkoj, ispričane sa mnogo ljubavi i poštovanja i iz perspektive nekoga ko je živeo na Kritu, poznaje stanovnike, običaje, geografiju a opet nije lično vezan za istoriju tog ostrva.

Povezana vest:  Laguna na 27. Međunarodnom sajmu knjiga u Sarajevu