VMVladimir Marković o PRAXIS FILOZOFIJI

 

U domenu akademskih humanističkih disciplina u Jugoslaviji počev od polovine 1960-ih godina, preko zahteva za »oživljavanjem autentične marksističke misli« Praxis grupa, sa svojim seminarom na Korčuli, bila je oličenje disidentske aktivnosti i intelektualne kritike kako Titovog režima tako i socijalizma uopšte. Mitologizacija disidentske pozicije se nastavila, čak i posle razlaza redakcije časopisa, uprkos kompromitujućem koketiranju dela beogradskih praksisovaca sa nacionalističkom mobilizacijom i ratnohuškačkom propagandom u drugoj polovini 1980-ih i početkom 1990-ih, i uprkos činjenici da je, u celini gledano, najveći broj praksisovaca potpuno odbacio bilo kakvu marksističku orijentaciju. Takav tretman teorijskog nasleđa Praxisa deluje kao jedan od faktora blokiranja razvoja sistemske kritike uspostavljanja periferno-kapitalističkih društvenih odnosa.

Povezana vest:  Jedan od najkreativnijih novih glasova Latinske Amerike - "Dani kuge" bolivijskog pisca Edmunda Pasa Soldana

 

Vladimir Marković (1977) po zanimanju je sociolog, radi na Univerzitetu u Beogradu, i bavi se društvenom kritikom. Bio je aktivni učesnik studentkog pokreta, angažovao se kao antimilitaristički i antiratni aktivista, a poslednjih godina učestvuje u organizovanju antifašističkog pokreta. Zalaže se za reafirmaciju marksističke teorije i zastupa ideje proleterskog internacionalizma.

 

Četvrtak, 02. septembar – Sala na I spratu Doma omladine Beograda u 19:00

Povezana vest:  Pištalov uspeh u Čikagu

Ciklus:  O PRAXIS FILOZOFIJI

Govori: Vladimir Marković, sociolog