LogoDOB_BWRezultati konkursa galerije Doma omladine Beograda za izlaganja u 2011. godini

 

Savet likovne galerije Doma omladine Beograd za godinu 2011. radio je u sastavu: Una Popović, istoričar umetnosti i kustos Muzeja savremene umetnosti Beograd, predsednica, Dragana Palavestra, istoričar umetnosti i saradnik za likovnu i primenjenu umetnost pri Sekreterijatu za kulturu Skupštine grada Beograda, Maja Ćirić, istoričar umetnosti i nezavisni kustos, Miroslav Karić, istoričar umetnosti i kustos nezavisne umetničke asocijacije Remont, kao članovi, u saradnji sa Anjom Obradović, urednicom likovnog programa Doma omladine Beograda pregledali su i analizom prijavljenih kandidata i predloženih portfolija opredelili se za 10 samostalnih termina.

Povezana vest:  U petak se otvara "Novosadsko muzičko leto"

 

Obrazloženje rada saveta:

Na konkurs za izlaganje u likovnoj galeriji Doma omladine za program 2011. godine stiglo je 142 prijavljena kandidata iz zemlje i inostranstva. Otvaranje renovirane galerije planira se za kraj 2010. godine i to je bila prilika da se detaljnije preispita politika izlaganja i predstavljanja autora. Na osnovu toga, komisija je odredila kriterijum za izbor. Galerija Doma omladine treba da bude mesto prezentovanja mladih, tek nastupajućih autora ali isto tako i delovanja afirmisanih stvaraoca, inostranih umetnika, kolaborativnih i kustoskih projekata. Kao mesto izlaganja galerija treba da preraste u zonu istraživanja i inovativnosti umetnika, umetničkih i kulturološko interdisciplinarnih projekata. Prihvataju se različiti modeli i pristupi kako estetsko-formalnih rešenja u umetnosti, tako i modeli rada koji analitički i kritički reflektuju sadašnjost, socijalan i politički konteks. Cilj programa izlaganja jeste da se lokalnoj ali i široj, regionalnoj pa i internacionalnoj sceni ukaže na recentnu umetničku

Povezana vest:  Izložba u Beču: „Pod tuđim nebom. O životu jugoslovenskih radnika u Austriji.“

produkciju i angažman u Srbiji.

 

Savet galerije je odabrao sledeće autore za izlaganje u 2011. godini:

Dušan Radovanović,

Boba Mirjana Stojadinović,

Marko Stojanović,

Branislav Nikolić,

Marija Đorđević,

Predrag Damjanović,

Predrag Terzić,

Oystein Agerlie,

Tanja Juričan,

umetnička grupa Visionerski Transport.

 

Izabrani autori sa predloženim radovima pomeraju granice tradicionalno predstavljačkog, preispituju medij u kome deluju, analiziraju poziciju umetnika u širem socijalnom kontekstu praveći konkretan dijalog između pojedinca i društva. Predstavljeni projekti indirektno preispituju teorijske tendencije u umetnosti, uvode aktuelne debate koje nameću savremene vizuelne umetničke prakse, obuhvataju pitanja savremene umetnosti i medija u kontekstu neposrednog političkog i ideološkog okruženja.

Povezana vest:  "Neonski bluz" - Nova zbirka priča Dejana Stojiljkovića

 

Članovi Saveta:

Una Popović

Dragana Palavestra

Maja Ćirić

Miroslav Karić

Anja Obradović