Pusti_pravog_da_udjeRoman Pusti pravog da uđe u izdanju Evro–Giuntija!
Čuveni horor roman švedskog pisca Jona Ajvidea Lindkvista konačno se pojavio i u Srbiji. Reč je debitantskom romanu koji je odmah po objavljivanju 2004. godine, u Švedskoj, postao bestseler, preveden na više svetskih jezika, a po njemu je snimljen i istoimeni film.
Ljubitelji fantastike a posebno horor romana biće u prilici da se prepuste zastrašujućoj i neobičnoj priči u kojoj autor vrlo vešto kombinuje elemente trilera, ljubavnog romana i horora, koji je u isto vreme poslužio kao pravi model za socio-psihološko-filozofska razmatranja i oštru kritiku društva na početku osamdesetih godina XX veka.
Radnja roman se odvija zime 1981. u Blekebergu, predgrađu Stokholma, u kojem uglavnom živi radnička klasa. Upravo tu su se sprijateljili Oskar i nekoliko vekova stara devojčica-vampirica Eli, u koju se dečak zaljubljuje. Uporedo sa tom pričom, paralelno se razvija i priča o ljudima sa društvene margine i otkriva se  strašna istina o ozbiljinim problemima savremenog društva. Autor se tako bavi  mračnom stranom čovečanstva, aktuelnim temama kao što su zlostavljanje, sociopatija, droga, maloletni kriminal, pedofilija, prostitucija i ubistva, preplićući realno i fantastično. Istovremeno, roman je priča o usamljenosti i strahu, o odrastanju na ulici, o razorenoj porodici, o nemoći i neizvesnosti, o čežnji za nečim stabilnim što ne mora biti sa ovoga sveta…
Ovaj roman, koji u momente podseća na dela američkog pisca Stivena Kinga, zapravo predstavlja neku vrstu nastavka njegovog romana Salemske noći iz 1977, u kojem se, na sličan način, koristi horor priča kao podloga za ispitivanje ponekih negativnih i uznemirujućih strana savremenog društva.
Jon Ajvide Lindkvist (rođen 1968. u Blekebergu, Švedska), švedski je pisac romana i kratkih priča.
Lindkvist je odrastao u predgrađu Stokholma Blekebergu, i njegov roman-prvenac, Pusti pravog da uđe, romantična  socrealistička horor priča, objavljena 2004, doživela je veliki uspeh u Švedskoj, ali i u drugim zemljama. Roman Hanteringen av odöda (Handling the Undead) objavljen je 2005. i bavi se pojavljivanjem zombija, ili „ponovo živih“, u oblasti Stokholma. Godine 2006, objavio je treću knjigu, Pappersväggar (Paper walls), zbirku kratkih horor-priča. Godine 2007, njegova pripovetka Tindalos objavljivana je u nastavcima u švedskim novinama Dagens Nyheter, a isto tako je objavljena i kao besplatna audioknjiga na vebstranici ovih novina – priču je čitao sam autor. Njegova dela objavljuje Ordfront i prevedena su na mnoge jezike, uključujući i engleski, bugarski, nemački, italijanski, norveški, danski, poljski, holandski i ruski.
Pre nego što je počeo da objavljuje, Lindkvistje dvanaest godina radio kao mađioničar i komičar. Kao tinejdžer, zabavljao je turiste trikovima na ulicama Stokholma.
Pored proze, napisao je i scenario za seriju Sveriges Television pod nazivom Kommissionen, veliki deo materijala za TV seriju Reuter & Skoog, kao i scenario za film po romanu Pusti pravog da uđe. Produkcijska kuća Tre Vänner kupila je prava za Hanteringen av odöda i nameravaju da i po ovom romanu snime film.
Lindkvist je veliki fan Morisija. U intervjuima je izjavio da je naslov njegovog romana prvenca uzeo iz pesme „Let the Right One Slip In“, štaviše, izjavio je da je prvo što je pomislio kada je saznao da će ovaj njegov roman biti preveden na engleski bilo to da je srećan što će Morisi moći da pročita knjigu čiji je naslov inspirisan ovom pesmom.
Povezana vest:  „Slikarske tehnike" – nova izložba u KomBank Art holu