Polish_Improart_fotoSvečano otvaranje XIV susreta sa poljskom kulturom i X sezone Guarneriusa
U subotu, 4. septembra 2010. godine sa početkom u 20 časova, Guarnerius započinje svoju desetu, jubilarnu sezonu koncertom – POLISH IMRPOART – džez dua MIKOLAJ TŠASKA, saksofon & RAFAL MAZUR, bas gitara koji će ujedno otvoriti i manifestaciju „Susreti sa poljskom kulturom“
U tradiciji najboljih poljskih džez muzičara, Beograđanima će se premijerno predstaviti zvezde poljske muzičke scene i svetski poznati instrumentalisti, posebno cenjeni zbog svog umeća slobodne improvizacije. Kritika ističe da je „spontana, improvizovana muzika posebna vrsta umetnosti, a Mazur i Tšaska su prevazišli ono obično snagom svoje intuicije i zvuku su dali dubinu i dimenziju“ (All about jazz).
SLOBODAN ULAZ
MIKOLAJ TŠASKA (Mikołaj Trzaska), kompozitor, saksofonista i bas klarinetista, je sarađivao sa velikim brojem uglednih svetskih džez muzičara. 1995. godine snimio je svoj prvi CD, a nekoliko godina kasnije osniva i sopstvenu izdavačku kuću Kilogram Records, koja objavljuje muziku iz oblasti impro-free džeza. Album „Mikro Muzik“, koji je Tšaska snimio sa instrumentalno-kompozitorskim duetom, Marcinom i Bartlomejom Olešč, se smatra jednim od najznačajnijih događaja u savremenom poljskom džezu. Sarađuje i sa muzičarima iz ritam sekcije Petera Bretzmana, a 2007. godine na 80. rođendan Guntera Grasa, formira dvanaestočlani orkestar „Mikołaj Trzaska Mottlau River Band“, koji svira u piščevu čast. Iste godine dobija poziv za učešće u međunarodnom projektu Kena Vandermarka „Resonanse“, koji okuplja umetnike kao što su Tim Daisy, Steve Swell, Magnus Broo, Yuriy Yaremchuk, Mark Tokar, Dave Rempise. 2008. godine sa muzičarima među kojima su bili i Joe McPhee i Jay Rosen, održava seriju koncerata u SAD-u.
RAFAL MAZUR (Rafał Mazur), bas gitarista, je prve korake na profesionalnoj džez sceni napravio sa pijanistom i kompozitorom Leškom Kulakovskim, a zajedno sa Keirom Neuringerom je održao seriju koncerata improvizovane muzike, 2001. godine osniva „Improviser’s Ensemble”, a muzičke tendencije ovog ansambla, nastavlja umetnička grupa „Improvising Artists” – udruženje koje okuplja umetnike-improvizatore i koje se bavi promocijom i stvaranjem improvizovane umetnosti.
Na putu ka postizanju savršenstva u improvizovanoj muzici, Rafal studira kinesku filozofiju i aktivno se bavi treniranjem taoističke borilačke veština TaiJi Quan Chen, smatrajući da je u stvaranju spontane i adekvatne reakcije na neočekivane situacije, najbitnije stanje uma. 2006. godine Mazur je održao seriju koncerata u Kini pod nazivom „Polish Sound Art in China“.
Najnoviji plod Rafalovog rada i istraživanja, predstavlja CD slobodno improvizovane muzike na akustičnoj bas gitari „Sonor Forms“, izdat u novembru 2009. godine.
Pokrovitelj koncerta: AMBASADA REPUBLIKE POLJSKE U BEOGRADU
Organizatori: Centar POLONIJUŠ-PEGAZ i GUARNERIUS
Od brojnih projekata koje će Guarnerius realizovati u svojoj jubilarnoj sezoni, izdvajamo gostovanje čuvenog kanadskog ansambla LES AMIS, koji će svoju 28. koncertnu sezonu započeti upravo u Guarneriusu 22. septembra, a najavljujemo i tradicionalni decembarski koncert maestra Jovana KOLUNDŽIJE – VOLITE LI BRAMSA – sledeći u nizu autorskih koncerata istaknutog srpskog violiniste, koji će scenu Kolarca 21. decembra, deliti sa poznatim švedskim pijanistom, Patrikom JABLONSKIM. Na programu koncerta će biti Bramsove sonate za violinu i klavir.
Povezana vest:  Književni prvenac Filipa Grbića u izdanju Vulkan izdavaštva: Ruminacije o predstojećoj katastrofi