narodno_pozoriste_beogradDramski teatar Skoplje na sceni Narodnog pozorišta

 

U Narodnom pozorištu u Beogradu danas je na konferenciji za novinare najavljeno gostovanje Dramskog teatra Skoplje koji će 8. septembra izvesti komad „Aleksandar“ čiji je autor i reditelj poznati makedonski dramski umetnik i aktuelni ambasador Republike Makedonije u Beogradu Ljubiša Georgievski.

Ta beogradska praizvedba na Velikoj sceni nacionalnog teatra upriličena je u čast Dana nezavisnosti Republike Makedonije. Georgievski je rekao da je radostan što će druga sezona igranja ovog komada započeti baš na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, ocenivši da će joj to dati dobar zamajac. Dodao je, takođe, da je emotivno vezan za Nordno pozorište jer je ono, posle renoviranja, 1989. godine otvoreno njegovom predstavom „Karamazovi“.

On je objasnio da je komad „Aleksandar“ napisan na temu Aleksandra Velikog i, kako je rekao, nije nikakva avangarda. „To je jedna sasvim mejn strim predstava“, dodao je Geogievski, rekavšui da se odlučio da radi to pozorište jer smatram da su ostareli avangardisti vrlo patetični.

Povezana vest:  Vulkan Izdavaštvo na 57. Sajmu knjiga u Nišu

Predstava je, kako je objasnio, kratka i vrlo jasna, traje manje od dva sata, ali je puna zapleta i preokreta. Po peripetijama je ravna komedijskom ritmu i nema nikavih provokacija u smislu čiji je Aleksandar. „Toga nema, jer mi najmanje pada na pamet da o tome pišem. Da sam hteo da svojatam Aleksandra, napisao bih svečanu akademiju, a ne dramu“, rekao je njen autor i režiser.

Upravnik Narodnog pozorišta Božidar Đurović podsetio je da je naš nacionalni teatar čest gost u pozorišnom životu Makedonije, da najčešće gostujem na „Ohridskom letu“i da ima sporazum sa nacionalnim teatrom iz Skoplja.

-Predstave iz Makedonije bile su na našim scenama ali ni izdaleka u onoj meri u kojoj bi trebalo da sarađujemo – ocenio je Đurović, napominjući da predstavu skopskog Dramskog teatra nije video.

Povezana vest:  Neizbrisive vrednosti Vladimira i Kosare

-O njoj ne mogu da govorim, ali svi mi dobro znamo kad idemo u pozorište da nam je važno ko piše, ko režira i ko glumi, a Ljubiša Georgievski je veliki jugoslovenski reditelj, jedan od najznačajnijih makedonskih reditelja i pisac, a glumci i kompletna podela upućuju na to da možemo da očekujemo prvorazredni pozorišni događaj – rekao je upravnik NP.

Poželevši gostima dobrodošlicu i uspeh on je izrazio očekivanje da će Narodno pozorište do kraja godine gostovati u Skoplju sa predstavom ‑Derviš i smrt_.

Počasni ambasador Republike Makedonije u Srbiji Zafir Hadžimanov izrazio je zadovljstvo što će državni praznik biti obeležen jednim lepim pozorišnim činom, ali i zahvalnost Narodnom pozorištu što je pružilo šansu da se ovaj komad igra u Beogradu i da na taj način srpsko- makedonska saradnja na polju kulture i umetnosti dobije još jedan poen.

Povezana vest:  BOLJŠOJ BALET 2017/18 U CINEPLEXX UŠĆE SHOPPING CENTRU

On je napomenuo da nije gledao predstavu, ali da je čitao tekst i da je u pitanju majstorski napisana literatura. “ Ne znam kako je reditelj Georgijevski pročitao pisca Georgijevskog, ali mogu da vam kažem da i koncertno može da bude izvedeno“, dodao je Hadžimanov.

Novinarima su se obratili i glavni glumci u predstavi: Dejan Lilić koji igra Aleksandra Velikog i Jelena Žugić u ulozi njegove majke koji su rekli da je predstava puna emocija strasti i ljubavi ne samo prema otadžbini, da je tekst izuzetan i da predstava ima više tema, zbog čega je uživanje biti njen deo.

Aristotela igra Đorđi Jolevski, Klita Zoran Ljutkov, a Ptolomeja Branko Đorčev. Muziku potpisuje Tavitjan braders, koreografiju Aleksandra Azizbaeva Hong, a dizajn Meri Georgievska.