kuca_jelenaOvacije za predstavu „Kuća jelena“

 

Belgijska trupa „Nidkompani“ izvela je u petak uveče u glavnom programu 44. Bitefa predstavu „Kuća jelena“ Jana Lauersa, na velikoj sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Predstava je naišla na odličan prijem mnogobrojne publike koja je ovacijama pozdravila veliki ansambl glumaca, igrača i pevača.

Režiju, tekst i scenografiju potpisuje Lauers, isto kao i za predstavu „Izabelina soba“ koja je izvedena pre dva dana, na otvaranju Bitefa. „Kuća jelena“ je nešto između bajke i tragedije, naivne priče i neizrecivog bola, kako je u svom eseju ocenio Ervin Jans, ističući da je Lauersov scenski rukopis jedinstvena mešavina dubine i banalnosti, sitnih ljudskih briga i mitske perspektive, biografskih anegdota i refleksija o glumi, osećajnoj bliskosti i intelektualnoj udaljenosti, intimnih sukoba i globalnih događaja.

Povezana vest:  Da li ste već napravili svoj spisak za Noć knjige?

Prema rečima Lauersa, na pisanje „Kuće jelena“ podstakli su ga „ponekad tragični, sporedni događaji u uskom krugu ‘Nidkompani'“. „Dok smo bili na gostovanju, negde u Francuskoj, jednoj od naših plesačica javili su da joj je brat, novinar Kerem Loton ubijen na Kosovu. Njegova tragična smrt bila je polazište za komad o grupi pozorišnih delatnika koji se sve više suočavaju sa surovom stvarnošću sveta po kojem putuju“, objasnio je on.

Predstava se ne bavi faktografijom nekog konkretnog rata, već slikom apsurda koji čovečanstvo ponavlja vekovima, a autor tvrdi da se „sva umetnost u stvari bavi čovekom i ljudskom prirodom“.

Povezana vest:  "Moji likovi su ljudi sa margine" - održana promocija romana "Pakrac" Vladana Matijevića

U pratećem programu Bitefa u petak uveče su predstavljeni rezultati radionice „Hotel Evropa“, u okviru međunarodne Teatarske asocijacije „Kvartet“, koju čine pozorišta iz Francuske, Mađarske, Češke i Srbije – Teatar Riktus iz Nanta, Pozorište Geza Gardonji iz Egera, Zapadnočeški teatar iz Heba i Srpsko narodno pozorište (SNP) iz Novog Sada.

Upravnik SNP-a Aleksandar Milosavljević podsetio je da je Asocijacija osnovana 2007. godine radi razmene informacija, dramskih tekstova, glumaca, reditelja i drugih umetnika, ali i kombinovanja iskustava pozorišta koja imaju različitu organizacionu strukturu i deluju u različitom kulturološkom kontekstu.

Povezana vest:  Uskoro u knjižarama "Služba 2" Gorana Živaljevića

Saradnja se prvenstveno ostvaruje kroz festival „Vizije Evrope“ koji je do sada održan četiri puta – u Novom Sadu, Hebu, Egeru i Anseniju. Svaki put održavana je i radionica, a rezultat je, kako se u Bitef teatru uverila, na žalost malobrojna, publika, već skoro gotova i vrlo interesantna predstava.

Milosavljević je najavio da će naredni ciklus rada „Kvarteta“ biti realizacija koprodukcione predstave „Hotel Evropa“, sa po dvoje glumaca iz svakog od četiri pozorišta, na univerzalnu temu muško-ženskih odnosa.

Iz SNP-a u projekat su uključeni glumci Draginja Voganjac i Radoje Čupić, scenografkinja i kostimografkinja Marina Sremac i Milosavljević kao dramaturg.