002Završna svečanost Vukovog sabora u Tršiću

 

U Tršiću kod Loznice danas je održana završna svečanost 76. Vukovog sabora, koji se tradicionalno održava u čast reformatora srpskog jezika Vuka Stefanovića Karadžića.

Ovogodišnji saborski besednik, ministar za kulturu Srbije Nebojša Bradić istakao je da je „koristeći kulturno nasleđe, Vuk postigao da se znanje o srpskom narodu proširi po Evropi“.

-Vukova misija je bila da evropskim državama predstavi kulturnu baštinu srpskog naroda i tako nadoknadi ono što je propušteno da se učini u politici i diplomatiji – kazao je Bradić.

Prema rečima Bradića, u vremenima kada je propao pokušaj osamostaljivanja Srbije, Vuk Karadžić je na sebe preuzeo gotovo nemoguću misiju – da Evropu upozna sa srpskom kulturom.

Povezana vest:  Počinje jesenji deo 18. Beogradskog festivala igre

-Putovao je po Evropi i stvarao čvrste veze sa najučenijim ljudima toga vremena – napomenuo je Bradić i podsetio da „današnja pozicija Srbije, kao države koja se ponova spaja sa svojom maticom Evropom, nije nimalo povoljnija od one koju je imala u Vukovo vreme“.

Bradić je naveo da ni najsnažnije diplomatske inicijative ne mogu lako promeniti sliku sveta o Srbiji, ali da se ona može postepeno i postojano menjati kroz kulturu i da u tome treba biti istrajan kao Vuk Karadžić.

Povezana vest:  Nova knjiga Slobodana Stanišića „Veseli brod“ u prodaji

Posle govora ministra, na otvorenoj sceni na Saborištu muzičko scenski prikaz „Boj na Loznici“ izvelo je pozorište „Ogledalo“ iz Beograda, po tekstu i u režiji Ljubivoja Tadića.

Prethodno su ministar Nebojša Bradić i gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović u Gostinskoj kući u Tršiću potpisali Protokol o realizaciji projekta Kuća pisaca, kojim su definisani i uslovi za boravak i rad pisaca iz inostranstva u tom objektu.

Završnoj svečanosti Vukovog sabora prisustvovali su predstavnici Vojske i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Srpske pravoslavne crkve, grada Plocka iz Poljske i bratstva Karadžić iz Petnice u Crnog Gori.

Ovogodišnje saborske svetkovine bile su u znaku 100. Godišnjice rođenja književnika Meše Selimovića i 200. godišnjice Boja na Loznici.

Povezana vest:  Mirjani Karanović nagrada "Žanka Stokić"

Počele su 13. septembra, a tokom sedam dana saborovanja u Tršiću, Loznici i Beogradu prikazano je niz književnih, muzičkih, filmskih, likovnih i naučno-stručnih sadržaja.

Pored ostalih, priređeni su izložba „Dva veka boja na Loznici“, naučni skup „Tvorci jezika“ i program „Azbuka Evrope“.

Organizator Vukovog sabora je Centar za kulturu „Vuk Karadzić“ iz Loznice, a pokrovitelji Ministarstvo kulture i Grad Loznica.

Sabor je najstarija i najmasovnija kulturna minifestacija u Srbiji.

Organizuje se od 1933. godine, a nije održan samo dva puta, tokom Drugog svetskog rata, 1941. i 1944. godine.