pozoriste_maskeKomad Samo obična kurva na sceni Kult premijerno 2. oktobra

 

Predstava „Samo obična kurva“ u režiji Radoslava Milenkovića biće premijerno izvedena 2. oktobra na sceni „Kult“ Ustanove kulture „Vuk Karadžić“ u Beogradu.

Predstava je inspirisana monodramom nobelovca Darija Foa i njegove supruge Franke Rame pod nazivom „Kurva u ludnici“ iz 1977. godine, saopšteno je iz Ustanove kulture „Vuk Karadžić“.

Povezana vest:  Produžena izložba “Partizanka i Fragonar. Kolekcija slika Jovanke Broz” u Galeriji Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini

„Samo obična kurva“ je komad o dve potpuno različite žene koje se sticajem okolnosti sreću u mentalnoj instituciji. Jedna je pacijent, zlostavljana prostitutka, a druga je mlada doktorka.

Doktorka kroz psihoterapiju saznaje tajnu o jednom događaju iz života svoje pacijentkinje i odlučuje da ne dozvoli da se i on „uguši sedativima“, preuzimajući lični rizik.

Komad postavlja pitanje da li je zločin dozvoljen samo zato što je počinjen nad nekim ko je „drugačiji“, s društvene margine, pa je samim tim dehumanizovan i izvan zakona.

Povezana vest:  Halilović, Aćin, Basara i Matijević u užem izboru za Ninovu nagradu

U predstavi igraju Vesna Stanojević i Maja Barcot.