atelje212Premijera komada Rasprava sa Če Gevarom 23. septembra

 

Komad „Rasprava sa Če Gevarom“ Hosea Pabla Fajnmana, u režiji Dušana Petrovića, premijerno će biti izvedena 23. septembra u „Teatru u podrumu“ beogradskog „Ateljea 212“.

-Ovaj komad ne bavi se Če Gevarom kao romantičnim likom, već dovodi u pitanje njego revolucionarno nasleđe, naročito na tlu Latinske Amerike – naveo je na konferenciji za novinare reditelj Dušan Petrović.

Povezana vest:  Edukativna i interaktivna knjiga za najmlađe - "Lukina svemirska avantura"

Prema njegovim rečima, autor komada kroz raspravu sa Če Gevarom preispituje i savremeno doba, u kojem su se strasti i entuzijazam pokreta ’68. stišali, a vrednosti poput pravde, slobode i jednakosti postale nevidljive usled borbe za golu egzistenciju.

-Komad postavlja pitanje kako iz današnje perspektive društva koje se deklariše kao tolerantno, humano, demokratsko, uprkos tome što svuda oko sebe vidimo nasilje, bedu i nemaštinu, sagledati ono što je Če Gevara radio – rekao je Petrović.

Povezana vest:  DANAS PREDSTAVLJEN FORT - FOND ZA OBNOVU I RAZVOJ TVRĐAVE

Lik Če Gevare tumači Aleksandar Srećković koji je rekao da se komad bavi ličnošću markističkog revolucionara suštinski, ne tretirajući ga kao ikonu i sveca.

Uloge u predstavi „Rasprava sa Če Gevarom“ tumače i Tihomir Stanić, Branka Šelić, Miloš Timotijević, Vladislav Mihajlović i Dragana Đukić.

Komad je pretposlednji u nizu predstava koje su postavljene na scenu „Ateljea 212“ u sezoni koja je simbolično nazvana „Revolucija“.

Povezana vest:  Knjiga "Biti drugačiji" Luke Mijovića, pesnika sa autizmom

Prošle nedelje u „Teatru u podrumu“ premijerno je izvedena predstava „rEVOLUCIJA“, rađena u koprodukciji sa zagrebačkim teatrom „Bacači sjenki“, a za kraj meseca najavljena je i premijera komada „Gospodin“ Filipa Lolea, u režiji Stevana Bodrože.