narodno_pozoriste_beogradKao novi u novoj sezoni i bez patika, molim

 

Uprava Narodnog pozorišta danas je na konferenciji za novinare najavila novu sezonu, poručivši publici da će “ u novoj sezoni biti kao novi“.

Osim premijera koje spremaju ansambli Drame, Opere i Baleta, upravnik Božidar Đurović je najavio i ostale novine, pre svega da će sve operske predstave počinjati ranije, u 19 sati. Razlog je, kako je objasnio, to što one uglavnom traju duže, pa će njihov raniji početak biti pogodnost, pre svega, za publiku koja koristi gradski prevoz.

Novina je što je već poznat repertoar Opere i Baleta za celu sezonu, od 14. septembra, do 29. juna, pa će ta evropska praksa, kako je objasnio, značiti ne samo publici već i umetnicima, jer će imati precizan plan svojih obaveza.

Obezbeđen repertoar za slepe na Brajevom pismu, takođe je novina u nacionalnom teatru, kao i mogućnost da zahvaljujući posebnom uređaju ugrađenom na Velikoj sceni predstave lakše prate osobe sa oštećenim vidom i sluhom.

Povezana vest:  Prirodnjački muzej u Beču digitalizuje 10.000 predmeta

Đurović je najavio da će za Dan pozorišta, 22. novembra, biti otvoren Muzej Narodnog pozorišta u kome će pored stalne postavke biti priređivane i tematske izložbe, ali će to biti i mesto susretanja umetnika, prodaje suvenira, knjižara, klub, mesto za razgovore sa novinarima. Ko zakasni na predstavu, tu će moći da sačeka pauzu da bi ušao, ali i imati priliku da je vidi posredstvim ekrana, objasnio je Đurović.

U okviru renoviranja zgrade koja je u toku, od 1. jula iduće godine bi trebalo da počnu i radovi na Sceni „Raša Plaović“ koja bi 5. oktobra trebalo da bude otvorena premijerom predstave „Zli dusi“ koju će po Dostojevskom režirati Tanja Mandić Rigonat.

Do kraja ove godine ansambl Drame izvešće dve premijere, „Zlatno tele“ na Velikoj sceni , po Iljfu i Petrovu, u režiji Gorana Markovića koja je već predpremijerno izvedena u Pančevu, Šapcu i Leksovcu. Potom će na Sceni „Raša Plaović“ 27. oktobra biti izvedeni „Državni službenici“ Ronalda Harvuda u režiji Đurđe Tešić.

Povezana vest:  Autor knjige "Dnevnik iz Gvantanama" posle 14 godina konačno na slobodi

Narodno pozorište će, posle desetogodišnje pauze, učestvovati na Bemusu i 21. oktobra, na Velikoj sceni premijerno izvesti Mocartovu operu „Figarova ženidba“, u režiji Jagoša Markovića.

U 2011. godini Drama će premijerno izvesti predstave „Otelo“, „Kanjoš Macedonović“, „Heda Gabler“, „Mali bračni zločini“, „Misiz Tolstoj“, „Razvedeni“, „Javna ličnost“ i „Zli dusi“.

Direktorka Drame Ivana Dimić je rekla da se prilikom koncipiranja repertoara rukovodila sa više kriterijuma.

Prvenstveno je bitno da je reč o tekstovima koji su u literarnom i izvođačkom smislu nesumnjivi, da su zastupljeni i klasika i savremena drama i domaći i strani pisci, da se repertoar pravi prema vodećim glumcima, da se vodi računa o profilu publike koja dolazi u nacionalni teatar, da mogu biti zadovojeni visoki tehnički kriterijumi i da predstava mora i da pouči i zabavi, objasnila je Dimić.

Ansambl Opere za 22. oktobar sprema premijeru predstave „Simon Bokanegra“, a 2. aprila takođe premijerno će biti izvedena predstava „Zaljubljen u tri narandže“.

Povezana vest:  Bečka državna opera zabeležila rekordnu posećenost

Biće, takođe, obnovljene i opere „Karmen“ i „Pepeljuga“.

Direktor Baleta Konstantin Kostujukov je najavio premijerno izvođenje „Dame s kamelijama“ koja će biti obnovljena posle osam godina. i premijeru baleta „Bajadera“.

Ansambl Baleta će sa predstavom „Ko to tamo peva“ od 12. do 16. novembra ove godine učestvovati na Danima srpske kulture u Egiptu, a ansambl Drame u Solunu sa predstavom „Bahantkinje“ u režiji Stafana Valdemara Holma iz Svvedske. S tom predstavom će nastupiti i na Bitefu.

Planiramo da 2013. godine Narodno pozorište bude potpuno renovirano, bez izgubljene probe, jer je umetnički izazov uvek prioritet nacionalnom teatru, rekao je njegov upravnik.

Đurović je dodao da bi u skladu sa svim novinama želeo i da publika, posebno mlađa, obrati više pažnje na sopstveni izgled kada dolazi u Narodno pozorište. Zabrane nisu popularne i nećemo ništa zabranjivati, ali mislim da, na primer, patike nisu obuća koja priliči nacionalnom teatru, dodao je on.