narodno_pozoriste_beogradGostovanje “Puls teatra” sa Hasanaginiom Ljubomira Simovića 27. septembra na Sceni “Raša Plaović”

 

Puls teatar iz Lazarevca gostovaće u ponedeljak 27. septembra na Sceni “Raša Plaović” (20,30) sa dramom Ljubomira Simovića “Hasanaginica” u adaptaciji i režiji Miloša Jagodića. Predstava je premijerno izvedena 27. marta 2009. godine na sceni Centra za kulturu Lazarevac.

Naslovnu ulogu tumači Ivana Nedeljković, a u podeli su i Aleksandar Karić (Hasanaga), Aleksandar Trmčić (Beg Pintorović), Biljana Kostantinović (Majka Pintorovića), Zoran Belošević (Efendija Jusuf), Darko Bjeković (Ahmed) i Uroš Jovčić (Suljo).
Scenografiju je uradio Aleksandar Veljanović, kostime je kreirala Sonja Kotorčević, a muziku je komponovao Gabor Lenđel.

Povezana vest:  Srpska umetnica, Katarina Zdjelar, u finalu Henkel Art.Award. 2012

Simovićeva verzija „Hasanaginice“, slavne balade zapisane 1774. godine, o tužnoj sudbini žene turskog age, praizvedena je u Narodnom pozorištu 1975. godine u režiji Želimira Oreškovića. Drugi put, ovaj komad, koji je i dalje na redovnom repertoaru naše kuće, postavio je 30. decembra 2001. godine Jagoš Marković. Prošle godine, 22. novembra za Dan Narodnog pozorišta, Ivana Dragutinović postavila je operu „Hasanaginica“, čiji je libreto, na osnovu pomenute drame, uradio Rastislav Kambasković.

Povezana vest:  Nova knjiga Dejana Stojiljkovića "Zvezda nad prazninom" na Novosadskom sajmu knjiga