bemus_2010Beogradski muzički festival od 16. do 24. oktobra

 

Beogradski muzički festival – Bemus otvara svoja vrata 16. oktobra i do 24. oktobra predstaviće niz od 13 koncerata, izjavila je danas na konferenciji za novinare sekretarka za kulturu grada Beograda Ivana Avžner.

Ona je istakla da 42. festival, pod nazivom „Open this door now”, otvara  austrijski solista na udaraljkama Martin Grubinger uz pratnju Simfonijskog orkestra RTS-a, dok će manifestacija biti zatvorena spektakularnim koncertom Njujorške filharmonije, u okviru njihove evropske turneje. O kvalitetu izvođenja jednog od najstarijih simfonijskih orkestara u svetu, kako je navela, svedoči i 15.000 koncerata koje je održao taj orkestar.

Povezana vest:  Aleksander Zeldin konačno na Bitefu

– Bemus će obeležiti i 200 godina od rođenja velikih kompozitora Roberta Šumana i Frederika Šopena, kao i 100 godina od rođenja našeg Vojislava Vučkovića. Festival je ove godine otvorio vrata i jednom novom vidu donatorske kampanje, pozivajući društveno odgovorne kompanije da otvore vrata muzici i humanosti. Od donatorskih sredstava, 50 odsto biće uplaćeno na račune Doma za decu bez roditeljskog staranja u Zvečanskoj, Sigurnoj i Roditeljskoj  kući, Svratištu, kao i Domu za decu i omladinu ometenu u razvoju u Sremčici – istakla je Avžnerova.

Pored pomenutih novina, Bemus je pokrenuo inicijativu za osnivanje nacionalne asocijacije festivala izvođačkih umetnosti Srbije, u koju su uvršteni različiti muzički i scenski festivali,  koji po umetničkom dometu i značaju prevazilaze okvire svog grada i naše zemlje, najavila je gradska sekretarka za kulturu.

Povezana vest:  Rasprodato prvo izdanje knjige „Sve prođe pa i doživotna"

Ministar kulture Nebojša Bradić istakao je u Starom dvoru da festival iz godine u godinu raste, razvija svoje programe, koje na dobar način predstavlja građanima Beograda i Srbije.

– Ovaj festival u svom konceptu održava tradiciju i dignitet umetničke muzike, ali i integriše sve ono najbolje iz te branše. Ministarstvo kulture će i dalje davati podršku najznačajnijem festivalu umetničke muzike kod nas, kako bi se on širio i  podstakao slične manifestacije u Srbiji, kao i bolju regionalnu saradnju – rekao je Bradić.

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Meri Vorlik izrazila je veliko zadovoljstvo što je u prilici da u ime te zemlje pomogne održavanje Bemusa, čiji je program ove godine, kako je ocenila, obećavajući.

Povezana vest:  Završnica očaravajuće ljubavne trilogije - novi roman Džodžo Mojes: Zauvek moj dragi

– Zahvaljujem svima koji su omogućili da Njujorška filharmonija ponovo, posle 51 godine, svira u Beogradu. Oni koji prate umetnost znaju koliko je važan povratak Filharmonije u Srbiju u pogledu održavanja kulturnih veza naše dve zemlje – istakla je Vorlikova.

Ulaznice za pojedinačne koncerte mogu se kupiti na blagajnama dvorana u kojima se programi odvijaju. Ulaznice za završni koncert Njujorške filharmonije mogu se kupiti na blagajnama „Sava centra”, Kolarčeve zadužbine i Doma omladine.