deciji_kulturni_centarU okviru „Radosti Evrope” i humanitarna akcija „Knjiga na dar”

 

Tradicionalna dečja manifestacija „Radost Evrope”, 41. po redu, održaće se u Beogradu od 1. do 5. oktobra pod sloganom „Knjige su prozori sveta”. Organizator je Dečji kulturni centar Beograda, a pokrovitelj grad Beograd. U skladu sa ovogodišnjom temom susreta dece, organizovana je i humanitarna akcija „Knjiga na dar”, čime se ova dečja ustanova pridružila mnogim drugim institucijama kulture u obeležavanju Godine knjige i jezika u Srbiji.

Povezana vest:  Reizdanje ključnog romana 90-tih "U potpalublju" Vladimira Arsenijevića

Dečji kulturni centar pozvao je publiku da uz ulaznicu za svečani koncert u „Sava centru” i koncerte „Susreti prijateljstva” donesu knjigu koja je ostavila poseban utisak na njih i da je poklone. U knjizi može da bude posveta ili poruka, koja će omogućiti razmenu ideja i povezati decu i mlade istih godina. Cilj akcije je razvijanje svesti kod dece i mladih o važnosti postojanja knjige kao jednog od najdragocenijih tekovina čovečanstva. U zavisnosti od broja prikupljenih knjiga, krajem oktobra odlučiće se kojim dečjim bibliotekama će biti poklonjene.

Povezana vest:  Promocija jedinstvenog autorskog stripa “Dosta je sa ćutanjem” na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga

„Radost Evrope” je najstarija i najveća međunarodna dečja manifestacija u zemlji, ustanovljena 1969. godine povodom 5. oktobra – Svetskog dana deteta. Svake godine deca iz beogradskih škola u svojim porodicama ugoste više stotina vršnjaka iz cele Evrope, koji se, tokom pet dana trajanja manifestacije, predstavljaju u najrazličitijim vrstama umetničkog stvaralaštva. Ove godine u različitim programima učestvovaće oko 1.500 dece, uzrasta od 7 do 14 godina, iz Albanije, Belorusije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Italije, Kipra, Makedonije, Nemačke, Norveške, Mađarske, Poljske, Rumunije, Rusije, Slovačke, Slovenije, Srbije, Turske, Ukrajine, Hrvatske i Crne Gore. Kao specijalni gosti predstaviće se deca iz Kine i Rusije, pobednici 12. međunarodnog likovnog konkursa „Radost Evrope”.

Povezana vest:  Praznična premijera baleta "Krcko Oraščić"