earthRuska kompanija najavljuje hotel u orbiti oko Zemlje

 

Ruska kompanija Orbital Tehnolodži (Orbital Technologies) najavila je danas da će napravti hotel na komercijalnoj svemirskoj stanici u orbiti oko Zemlje.

Ta moskovska kompanija se nada da će komercijalna svetmirska stanica pored mesta za bogate turiste ponuditi i radno mesto za naučne projekte.

Orbital tehnolodži planira da lansira stanicu sa sedam soba do 2016. godine, premda će se broj soba možda povećati ili smanjiti u zavisnosti od potražnje.

Povezana vest:  Sil je varao Hajdi Klum s dadiljom

Za sada je nejasno da li će ruska državna kompanija RKK Energia, koja je navedena kao generalni izvođač projekta, imati dovoljno sredstava i kapaciteta da sprovede plan, navodi AP.

Energia je napravila kapsule Sojuza i svemirske brodove Progres za prevoz do Međunarodne svemirske stanice koji će biti jedino prevozno sredstvo do te ispostave kada se sledeće godine povuče američka flotila spejs šatlova.

Povezana vest:  HANSAPLAST PROIZVODI ZA ZDRAVA STOPALA, Saveti za preživljavanje na visokim štiklama

Direktor Orbital tehnolodžija Segrej Kostenko rekao je da će planirana komercijalna svemirska stanica biti „udoban hotel u orbiti, osmišljen posebno za turiste“.

-Biće udobniji od Međunarodne svemirske stanice jer tamo neće biti nepotrebne naučne opreme – dodao je.

Nekolicina svemirskih turista do sada su morali da borave s astronautima na Međunarodnoj svemirskoj stanici, gde su morali da paze šta rade kako nešto ne bi polomili.

Povezana vest:  Katapult Home 25 i 26. februar u Delta Citiju