nobel_prizePesnici glavni favoriti ovogodišnjeg Nobela za književnost

 

U iščekivanju objavljivanja imena ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za književnost, koje će biti saopšteno za oko deset dana, u književnim i izdavačkim krugovima se uveliko spekuliše i prognozira, a prema londonskoj kladionici Ladbroks najviše šansi ima švedski pesnik Tomas Transtromer.

Verna tradiciji, Švedska akademija koja dodeljuje prestižno priznanje od ustanovljenja Nobelove nagrade pre 109 godina, i ovog puta pokazuje najviši stepen diskrecije.

Kao i dosad, ime dobitnika biće saopšteno u četvrtak, a da li će to biti 7. ili 14. oktobra, još se ne zna.

Strogo se pazi da lista sa nominacijama ne procuri u javnost, a u tajnosti se drže čak i imena samih članova akademije.

Povezana vest:  Basarin tekst u predstavi „Ko živ, ko mrtav"

Pored 79-godišnjeg Transtromera, kome Landbroks daje kvotu 5/1, među favoritima su takođe još tri pesnika Poljak Adam Zagajevski, Južnokorejac Ko Un i Sirijac Adonis.

Prvi na listi favorita kladionica koji nije pesnik je paragvajski dramski pisac Nestor Amarilja.

U Landbroksu su uvereni da je Transtromer „na samom vrhu liste“ ne samo zato što se o njemu „već dugo govori kao o potencijalnom dobitniku“, nego i zato što „njegov rad zaslužuje jedno takvo priznanje“.

Ako je suditi po kvotama kladioničara, šanse da dobiju prestižnu nagradu, vrednu feset miliona švedskih kruna (1,5 miliona dolara) imaju i dvojica američkih pisaca Tomas Pinčon i Filip Rot.

Povezana vest:  Podržite književni izbor „Štefica Vvek“

Na listi favorita našle su se i četiri žene Amerikanka Džojs Kerol Outs, Kanađanke Margaret Atvud i Alis Manro i Britanka A. S. Bajat… Potencijalni dobitnici moglo bi da budu i Amerikanka Džojs Kerol Outs, Kanađanke Margaret Atvud i Alis Manro i Britanka A. S. Bajat, Izraelac Amos Oz, koji je vrlo često među favoritima, kao i američki pevač i pesnik Bob Dilan. Prošle godine, Nobelovu nagradu za književnost osvojila je nemačka književnica Herta Miler.

Nobelova nagrada za književnost je prvi put dodeljena 1901. godine francuskom pesniku i filozofu Siliju Pridomu, a od tada je uručena 102 puta kako slavnim piscima poput Ernesta Hemingveja, Tomasa Mana i Gabrijela Garsije Markesa tako i dotad malo poznatim autorima.

Povezana vest:  Violinista Pinkas Cukerman 13. marta na Kolarcu

Među zapaženim Nobelovim „omaškama“ su proslavljeni francuski pisac Marsel Prust i veliki irski pisac Džejms Džojs.

Upitan da li misli da je došlo vreme da dobije Nobelovu nagradu koju je poslednji put jedan Amerikanac osvojio 1993. kada je dodeljena Toniju Morisonu, Filip Rot je rekao agenciji Rojters da mu je apsolutno svejedno.

„Mislim da nijednom američkom autoru nije stalo. Imamo najmoćniju literaturu u svetu. Imamo je već 60 godina“, komentarisao je pisac „Portnojeve žalopojke“ i „Američke pastorale“.