Plakat_Radost_evropeSutra počinje dečja manifestacija „Radost Evrope“

 

Tradicionalna dečja manifestacija „Radost Evrope“, sa učesnicima iz više od 20 zemalja, počeće sutra i trajaće do 5. oktobra u organizaciji Dečjeg kulturnog centra (DKC) Beograd i Gradske uprave.

Odbor manifestacije odlučio je da ove godine iz „Rečnika prijateljstva“ koji je sačinio Duško Radović, izdvoji pojam „knjiga“ pa će tema 41. susreta dece Evrope biti „Knjige su prozori sveta“.

Manifestacija počinje karnevalom, okupljanje učesnika predviđeno je za 10 sati na Trgu Republike, a svečana povorka prodefilovaće Knez Mihailovom ulicom do Kalemegdana, uz pratnju Orkestra MUP-a i perkusionista Muzičke škole “Stanković“.

Na Platou Gornjeg grada beogradske tvrđave, uz pratnju ansambla i uz igrokaz “Snežana i sedam patuljaka“ dramske grupe Dečjeg kulturnog centra Beograd, svečano će se proglasiti početak manifestacije. DKC, u saradnji sa JP „Beogradska tvrđava“, prvi put je pripremio poseban program za decu predškolskog uzrasta – maskenbal, koji će se od 10 do 12 sati realizovati u Muzičkom paviljonu na Kalemegdanu. Učesnici su predškolci iz predškolskih ustanova opština Palilula, Stari grad, Savski venac i Voždovac, koji će dočekati i pozdraviti karnevalsku povorku učesnika manifestacije ispred spomenika Zahvalnost Francuskoj. Drugog dana manifesdtacije, 2. septembra predviđen je koncert „Susreti prijateljstva“ koji će se održati u Velikoj sali DKC Beograd, na kome će učestvovati deca iz Albanije, Crne Gore, Hrvatske, Kipra, Rumunije, Ukrajine, Srbije, Belorusije, BiH, Bugarske, Italije, Mađarske i drugih zemalja.

Povezana vest:  DVA LETNJA HITA U IZDANJU BOOKE

U nedelju, 3. septembra, na Adi Ciganliji biće organizovan zabavno-rekreativni program, a uveče projekcija animiranih filmova.

Svečani koncert 41. susreta „Radost Evrope“ u Centru „Sava„, zakazan je za 4. oktobar u 20 časova.

U okviru kulturno-obrazovnog programa mališani će moći da uživaju u istraživačkoj akciji „Beogradski rečni safari“, ali i da upoznaju srednjovekovni Beograd u okviru programa „Na tragu prošlosti“, kao i francusku kulturu i umetnost u okviru dečje umetničke evro-radionice „Artić“.

Povezana vest:  U Sarajevu održana izložba Mladena Miljanovića u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine

U različitim svakodnevnim programima manifestacije očekuje se učešće oko 1.500 dece uzrasta od sedam do 14 godina.

Izvršni producent „Radosti Evrope“ i direktor DKC Olivera Ježina rekla je da će manifestacija biti održana u jednoj od sala te ustanove koja je poslednjih 10 godina bila zatvorena, a sada je renovirana zahvaljujući delu novca namenjenog za održavanje ove manifestacije.

Povezana vest:  "Sjedinjene prirode" Bojane Knežević u KC Grad

„Radost Evrope“ je najstarija i najveća međunarodna dečja manifestacija u zemlji, ustanovljena 1969. godine povodom 5. oktobra – Svetskog dana deteta.

Svake godine deca iz beogradskih škola u svojim porodicama ugoste više stotina vršnjaka iz cele Evrope, koji se tokom pet dana manifestacije, predstavljaju kroz različite vrste scenskog stvaralaštva.