srpski_film_plakatRadoslav Zelenović: Protivim se zabrani filmova

 

Direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović izjavio je povodom medijskih napisa u vezi sa „Srpskim filmom“, da je on protiv zabrane prikazivanja, a da je pravi problem taj što nemamo bioskope u kojima bi se različiti filmovi davali u adekvatnim terminima.

„Srpski film“ Srđana Spasojevića od premijere u proleće ove godine u Americi, preko niza stranih i domaćih festivala, do ovih dana kada je na repertoaru bioskopa u Beogradu, izaziva oprečne komentare – od pohvala za hrabrost do osuda zbog šokantnih scena nasilja.

Zelenović je naglasio da je „dobar deo karijere posvetio skidanju zabrana sa naših filmova“.

-Mi smo zanimljiva zemlja kada su u pitanju zabrane. Od 1947. do 1972. ili do kraja crnog talasa u našoj zemlji je proizvedeno nešto više od 400 filmova i samo je jedan zvanično zabranjen – rekao je on navodeći omnibus iz 1963. godine „Grad“ Živojina Pavlovića, Kokana Rakonjca i Marka Babca.

Povezana vest:  AMERIČKA BOX OFFICE, Novi nastavak Šerloka Holmsa vodi na bioskopskim blagajnama

-Kada tako gledate, mi smo jedna prilično demokratska zemlja. Međutim, po raznim osnovama postojalo je nešto što sam nazvao zonom sumraka – tridesetak filmova koje niste mogli da vidite, mada ih niko nije zabranio, te sam ih nazvao ‘zabranjeni bez zabrane’ – ukazao je Zelenović.

On je podsetio da je sredinom 80-ih godina 20. veka na festivalu u Vrnjačkoj Banji pokrenuta inicijativa da se svi filmovi pogledaju „jer neprirodno je da znate poslednji američki ili evropski film, a da ne znate sve filmove iz svoje kinematografije“.

Povezana vest:  Met Dejmon će režirati svoj prvi film

Zelenović je dodao da su na osnovu te akcije konačno prikazani filmovi kao što su „Zaseda“, „Sveti pesak“, „Doručak sa đavolom“, „Slike iz života udarnika“, „Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji“…

-Pred same ratne događaje uspeli smo zvanično, sudski da skinemo zabranu sa filma ‘Grad’ na ponovljenom suđenju u Sarajevu – naglasio je on.

Ističući da je protiv zabrana, ukazao je da su „najveći stradalnici u tranziciji u kulturi – srpski bioskopi“.

-Mi nemamo bioskope da bi neki filmovi koji nisu za redovni termin mogli da se prikazuju. To što festivali prikazuju ‘Srpski film’ u 22 sata ili u ponoć, to je njihova odluka. Ne postoji nikakva cenzura – rekao je on dodavši da je nekada postojala komisija za pregled filmova, koja je ukinuta.

Povezana vest:  ''Sumrak saga: Pomračenje'' beleži rekorde na boxoffice listama!

Zelenović je ocenio da je mnogo veći problem od ovog pojedinačnog slučaja to što „nema uopšte bioskopa i što ste u situaciji kada pravite film da ne znate za koga ga pravite, gde će se prikazivati“.

-Stalno se zalažem da svaki grad, od Subotice do Vranja, kao što ima biblioteku i muzej, tako ima svoj bioskop i da o njemu brine grad – zaključio je on.