sajam_knjigaSajam knjiga od 25. do 31.oktobra pod motom „Pamet u glavu“

 

Beogradski sajam knjiga biće održan od 25. do 31. oktobra, pod motom „Pamet u glavu“, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

Programe i organizaciju su, na prvoj pres konferenciji povodom 55. međunarodnog Beogradskog sajma knjiga, predstavili predsednik Odbora Sajma Željko Ožegović, urednica sajamskih pratećih programa prof. dr Vladislava Gordić-Petković, ataše za kulturu ambasade Švedske, zemlje počasnog gosta, Helena Larson i predstavnik Beogradskog sajma Dragan Đoković.

Sajam je zadržao koncept koji je primenjen prošle godine, jer je pokazao brojne prednosti i za izlagače i publiku, rekao je član gradske vlade Ožegović.

To znači, biće odvojeni izdavači (koji u Hali 1 mogu da prodaju isključivo svoja izdanja) od knjižara, a strani izdavači, distributeri i knjižari su u Hali 4, dok su državne institucije i sale za prateće programe u Hali 1a , a oni kojima je primarna delatnost udžbenička literatura imaće štandove u Hali 2 a.

Povezana vest:  Anita Mančić je dobitnica nagrade "Dobričin prsten" za 2023.

Organizatori su obezbedili 31.050 bruto metara kvadratnih i očekuju da će biti oko 800 izalagača (2009. ih je bilo 950).

Predstavnik Beogradskog sajma je upozorio da su oni samo „servis“ za logistiku, a nikako ne odlučuju o rasporedu izlagača što je u nadležnosti Odbora i grada koji ima osnivačka prava.

Sajam je sveo broj nagrada na tri: izdavaču godine, izdavačkom poduhvatu i dečjoj knjizi, dok će Zadužbina „Dositej Obradović“ dodeliti nagradu stranom izdavaču koji je najvše doprineo promovisanju srpske kulture.

Pored država koje su nastupale na sajmu i prethodnih godina, ove godine su im se pridružile Slovačka i Holandija.

Povezana vest:  Basari književna nagrada „Isidora Sekulić“

Predstavnica Švedske, ataše Helena Larson istakla je da je njena zemlja zahvalna što je počasni gost Sajma i zahvalila Beogradu i Sajmu za uspešnu saradnju koja je bila „inspirativna, laka i zabavna“ .

Ona je preporučila svima koje zanima švedski nastup da pogledaju sajt www.glasovisvedske.rs gde su sve informacije o piscima i programima koji će biti deo švedskog nastupa.

Od 18 pisaca i ilustratora koji su potvrdili dolazak, polovina rade za decu i učestvovaće u radionicama na štandu Švedske. Tokom trajanja sajma zemlja počsni gost organizovaće programe širom Beograda kao što je učešće na Džez festivalu.

U okviru sada već tradicionalnog Foruma sajma, biće organizovane četiri tematske konferencije, kazala je Gordić- Petković i najavila da je u program uključila novinu – dva maratona, pesnički u čast Laze Kostića i kratke priče i da su učešće potvrdila zvučna imena iz regiona.

Povezana vest:  Izložba fotografske legende Eliota Ervita u galeriji „Leica" u Beču

Ćaskaonica se nastavlja svakoga dana, u popodnevnim satima, a vodiće je pisac i urednik Aleksandar Gatalica koji će razgovarati sa autorima iz pet zemalja, a i sa domaćim koji su u žiži interesovanja.

Školski dan će biti održan 28. oktobra (četvrtak), poslednjeg dana će ambasador Svedske predati Otvorenu knjigu počasnim gostima 2011 – grupi zemalja portugalskog govornog područja (Brazil, Portugal i Angola).

Cene ulaznica su ostale iste kao lane – pojedinačne 250, grupne 150 dinara, koliko će biti cena prvog dana Sajma (25.oktobra), pošto se otvara tek u 15 časova.