dragana_del_monakoDragana del Monako peva u „Aidi“ medju piramidama

 

U 26-milionskom Kairu vlada ogromno interesovanje za premijerno izvodjenje slavne opere Djuzepea Verdija „Aida“ koja će se posle osam godina 5. oktobra prvi put igrati na otvorenom, medju piramidama. Pod vedrim nebom, pored sfinge osvetljene specijalnim efektima, egipatsku princezu Amneris pevaće prvakinja Opere Narodnog pozorišta Dragana del Monako, naš proslavljeni mecosopran koja je za vrlo kratko vreme osvojila publiku u Egiptu. Del Monako je u istoj ulozi već nekoliko puta gostovala u Kairskoj operi koja je proletos specijalno za nju postavila „Karmen“ Žorža Bizea, ali poziv da peva na premijeri, pod otvorenim pustinjskim nebom, medju piramidama, doživela je kao veliku čast.

Povezana vest:  Remek-delo Emila Zole "Nana" u prodaji od 17. avgusta

Naša operska diva je kazala da sa ogromnim uzbudjenjem očekuje premijeru ovog svetskog spektakla za kojim vlada neopisvo interesovanje.

Pred generalnu probu u Kairu, del Monako je „promukla“ od napornih vežbanja uzbudjeno izjavila da je ovo najlepša produkcija u kojoj je učestvovala.

-Ovde vlada kult „Aide“ koju je Verdi specijalno komponovao 1871.godine za otvaranje Sueckog kanala, ona je u Egiptu posebna opera – kazala je del Monako.

Povezana vest:  Knjige se (i dalje) kupuju - barem u Noći knjige

Posle osam godina „Aida“ će se ponovo igrati medju piramidama, na otvorenom pred 4000 posetilaca 5, 6, 7 i 10.oktobra.

Pod vedrim nebom, ispred sfinge, sa specijalnim svetlosnim efektima „Aidu“ će izvesti hor, orkestar balet Kairske opere a vodeći solisti su stranci, Aidu peva Kristina Koleman, američki tenor Mark Hofner mladog ratnika Ramadesa i del Monako Amneris.

Dirigent je Marcelo Mortadeli iz italije a reditelj upravnik Kairske opere Abdel Kamel, baletski koreograf.

Povezana vest:  Parsons lasirao lik detektiva koji obećava

„Aida“ je vrlo zahtevna u baletskom smislu, biće specijalnih  efekata, ogroman izvodjački ansambl, statisti, biće televizijske ekipe iz celog sveta“, kazala je naša proslavljena operska pevačica. Ona je dodala da će pevati na premijeri 5. i 10.oktobra na Vredijev rodjen.

-Pevati „Aidu“ na Verdijev rodjendan za mene je potpuno fantastično, imala sam mnogo uspeha u karijeri ali mogu da kažem da je „Aida“ najkompletnija opera i mnogi od nas je izdavaju kao neprevazidjheno remek delo – kazala je ona.