next_yu_logo_atelje_212Nova pozrišna sezona Ateljea 212 pod nazivom NEXT YU

 

Jugoslavija, jedna od najveličanstvenijih ideja ikada rođenih na ovim prostorima, koja je postojala dve stotine godine pre nego što je dobila svoj politički oblik 1918. godine, tema je nove pozorišne sezone Ateljea 212, koja počinje 8. oktobra 2010.

Pod nazivom NEXT YU, Atelje 212 će pokušati da ispita kako danas funkcionišu neki od najčuvenijih komada pisanih u bivšoj Jugoslaviji i kako je moguće među pripadnicima potpuno nove pozorišne generacije osmišljavati Jugoslaviju kao neki budući jedinstveni kulturni prostor. Sve planirane predstave nastaće kroz konfrontaciju različitih iskustava, sistema, mišljenja i ideja pozorišnih stvaralaca iz našeg regiona.

Povezana vest:  Italijanska izložba “Sjaj renesanse” otvorena u Beogradu, trajaće do 30. juna!

Tokom nove sezone u Ateljeu 212 biće angažovani mnogi istaknuti reditelji iz nekadašnje Jugoslavije, među kojima su Rahim Burhan, ali i mladi sarajevski reditelj Elmir Jukić, koji je postavio sada već čuveni komad “Žaba” u “Kamernom teatru 55” u Sarajevu.  Jagoš Marković će režirati u Ateljeu 212 verovatno najbolji komad ikada napisan u Jugoslaviji – ‘Gospodu Glembajeve’ Miroslava Krleže, s podelom koja već sada izaziva ogromno interesovanje. Anica Dobra tumači lik Barunice Kasteli, dok Nikola Ristanovski, naš gost iz Skoplja, igra Leona Glembaja.

Povezana vest:  Mini festival „Naši dani“ počinje 7. maja u SNP-u

U sezoni Jugoslavija Atelje 212 će nastaviti da sarađuje sa drugim pozorištima u regionu.  Planirana je koprodukcija sa Narodnim pozorištem Republike Srpske. U predstavi će biti angažovani mladi glumci Ateljea 212, kao i njihove kolege iz Banjaluke. Pokušaćemo da što više dobrih ideja nađe svoje mesto na našoj sceni i da pozorišna mreža bivše Jugoslavije oživi kroz Atelje 212.

Povezana vest:  Počinje prodaja ulaznica za performanse koje potpisuje Joan Buržoa