otelo_bitef_1Beogradska premijera plesne predstave „Otelo“

 

Plesna predstava „Otelo“ u koprodukciji Bitef teatra i festivala Budva grad teatar biće premijerno izvedena u Beogradu 13. oktobra na otvaranju nove sezone u Bitef teatru, najavila je danas na konferenciji za novinare direktorka tog pozorišta Jelena Kajgo.

Za predstavu po motivima čuvenog Šekspirovog dela koreografiju su kreirali beogradski umetnik evropskog renomea Zoran Marković i gošća iz Zagreba Maša Kolar.

Povezana vest:  Obnova Manasije do 2018. godine

Igrači su članovi Bitef dens kompanije Nikola Tomašević, Tamara Ivanović, Ana Ignjatović, Strahinja Lacković, Miloš Isailović, Milica Jević i Miloš Kecman.

Kostime i dizajn scene potpisuje Angelina Atlagić.

Predstava je imala zapažen uspeh proteklog leta na festivalu u Budvi, a u Bitef teatru će biti reprizirana 16. i 24. oktobra.

Tragedija „Otelo“ od 1604. godine, kada je napisana, često je bila inscenirana, a umetnici su iz tog dela crpeli najrazličitije teze – osećanja strasti, straha, ljubomore…

Povezana vest:  Pronicljiv, uzbudljiv i uverljiv roman o Kini "Izgubljeni u prevodu"

Autori nove verzije osavremenili su „Otela“ i na njegove teze replicirali jezikom plesnog teatra.

Kako je rečeno na konferenciji, predstava balansira na rubu arhetipske strasti muško-ženskog odnosa, ali i oštre, beskrupulozne političke igre, bliske današnjem gledaocu.