SAJAM KNJIGA OTVARANJEPisac Laslo Vegel otvara 55. Sajam knjiga u Beogradu

 

Književnik Laslo Vegel otvoriće 25. oktobra 55. Međunarodni beogradski sajam knjiga, najavili su danas organizatori te manifestacije. Goste na otvaranju Sajma koji se održava pod motom „Pamet u glavu“, u ime Švedske, zemlje počasnog gosta ovogodišnje manifestacije, pozdraviće književnica za decu Osa Lind.

Na Sajmu će od 25. do 31. oktobra, na površini od oko 31.000 kvadratnih metara, nova izdanja predstaviti više od 800 izdavača iz Srbije i inostranstva.

Pored Švedske, iz koje će u Beograd doći 20 autora i predstaviti se u više od 60 književnih i umetničkih programa, na Sajmu će učestvovati i izdavači iz regiona, Japana, Rusije, Nemačke, Italije, Austrije, Španije, Portugalije, Izraela, Brazila, Angole, Irana. Prvi put na Sajmu knjiga u Beogradu će učestvovati i izdavači iz Holandije i Slovačke, a po četvrti put će se na zajedničkom štandu EUNIK-a predstaviti i evropski kulturni centri u Beogradu.

Povezana vest:  Umetnost u javnim prostorima

Predsednik Upravnog odbora Sajma knjiga u Beogradu Željko Ožegović rekao je na konferenciji za novinare da će manifestacija zadržati prošlogodišnji izlagački koncept i cene ulaznica koje će za pojedinačne posete koštati 250, a za grupne 150 dinara.

Novina je „Porodični dan“, 26. oktobar, kada će roditelji i njihova deca moći da uđu na Sajam sa zajedničkom ulaznicom od 600 dinara. Urednica programa Sajma knjiga Vladislava Gordić-Petković rekla je da će i ove godine biti priređeni tradicionalni Forum i Ćaskaonice, a biće i novina, među kojima su pesnički maraton i maraton kratke priče.

Povezana vest:  Istorijski roman „Ljubavne priče iz Kazablanke“ u prodaji

Teme Foruma ove godine će biti: „Kultura, tradicija i mediji: Kako obeležavamo jubileje“, „Književnost, pozorište, film: Kako (ni)smo ekranizovali srpsku književnost“, „Blog, čet, fejs: Destrukcija ili rekonstrukcija jezika“ i „Udžbenik, biblioteka, weblioteka: Učenje I internet“.

Domaćin „Ćaskaonica“ biće Aleksandra Glovacki koja će razgovarati s autorima iz Srbije i regiona – Jelenom Lengold, Aleksandrom Stankovićem, Borisom Dežulovićem, Ivanom Sajko, Ljubicom Arsić. U pripremi su i poetske i strip radionice, mala škola prevođenja i drugi progam za mlađu publiku, kao i tradicionalni Školski dan, a biće priređeno i nekoliko izložbi.

Sajamski žiri ove godine će dodeliti nagrade u tri kategorije – za najboljeg izdavača, izdavački poduhvat i dečju knjigu, a biće dodeljena i nagrada „Dositej Obradović“ inostranom izdavaču za međunarodnu promociju srpske književnosti.

Povezana vest:  Otkriće - Džek Trbosek je bio poljski imigrant Kosminski

Švedska će se na Sajmu knjiga u Beogradu, kako je ranije najavljeno, predstaviti programom pod nazivom „Glasovi Švedske“. U paviljonu u Areni Hale 1 Beogradskog sajma, koji oprema firma Ikea, biće predstavljeno više od 800 naslova švedskih autora.

Švedska priprema šezdesetak programa, promocija knjiga, razgovora pisaca sa čitaocima, a umetnici iz te zemlje nastupaće tokom trajanja Sajma knjiga i na drugim manifestacijama u Beogradu, među kojima i na Beogradskon džez festivalu.

Poslednjeg dana Sajma, 31. oktobra, predstavnici Ambasade Švedske potpisaće Otvorenu knjigu s narednim počasnim gostima manifestacije – predstavnicima zemalja portugalskog govornog područja: Brazila, Angole i Potugala.