BoraStankovicU Vranju počeli jubilarni „Borini pozorišni dani“

 

Predstavom Narodnog pozorišta iz Beograda, „Derviš i smrt“, u režiji Egona Savina, u Vranju su počeli 30. jubilarni „Borini pozorišni dani“.

U prepunoj sali pozorišta „Bora Stanković“, ovu najpoznatiju kulturnu manifestaciju na jugu Srbije, koja se održava u pomen na najznamenitijeg Vranjanca, sinoć je otvorio Igor Andonov, zamenik gradonačelnika.

Povezana vest:  Balet "Gospoda Glembajevi" HNK večeras na sceni Narodnog pozorišta

Ovogodišnjim „Borinim pozorišnim danima“, koji će proteći u znaku slogana „…I bi reč“, Vranje obeležava tri jubileja – 30 godina ovog festivala, 100 godina od izlaska iz štampe Stankovićevog dela „Nečista krv“ i 100 godina od rođenja Meše Selimovića.

Publika će večeras u Vranju gledati Stankovićeve „Stare dane“ u režiji Nebojše Dugalića i izvođenju vranjskog pozorišta.

Povezana vest:  Nova hit knjiga Sofi Kinsele „Kupoholičarka u Holivudu" uskoro u prodaji

Slede potom izvođenja Stankovićeve „Nečiste krvi“, pa Selimovićeve „Tvrđave“ u izvođenju pozorišta iz Kruševca, kao i dve predstave beogradskog Jugoslovenskog dramskog pozorišta „Zapisi iz podzemlja“ i „Metamorfoza“.

Glavni program festivala pratiće nekoliko scenskih događanja, projekcije filmova, izložbe i predavanja, a na kraju festivalski žiri će proglasiti najbolju predstavu i najbolja glumačka ostvarenja.