dali_bgIzložbu ilustracija Salvadora Dalija videlo 17.000 posetioca

 

Izložbu „Salvador Dali: Božanstveni svetovi“, na kojoj je predstavljeno više od 200 ilustracija tog španskog slikara, do sada je u Muzeju istorije Jugoslavije u Beogradu, videlo preko 17.000 posetilaca, saopštili su organizatori.

U saopštenju se podseća da će izložba, otvorena od 2. septembra, trajati do 14. novembra.

Organizatori su najavili da će 5. novembra u Institutu Servantes u Beogradu biti organizovan filmski dan „Dali na filmu“, u okviru koga će biti prikazano četiri filma, na kojima je Dali radio kao koscenarista i scenograf.

Povezana vest:  Kupiš jednu, čitaš dve YA Vulkan knjige samo na sajtu www.vulkani.rs

U okviru ciklusa „Dali na filmu“, biće prikazani filmovi „Andaluzijski pas“ (Un Ćien Andalou) i „Zlatno doba“ (L’Age d’Or) Luisa Bunjuela iz 1929. godine, „Moontide“ Arčiea Majoa iz 1942. godine i „Spellbound“ Alfreda Hičkoka iz 1945. godine.

Na izložbi u Muzeju istorije Jugoslavije, prvi put u Srbiji predstavljeno je više od 200 grafičkih listova iz dva najobimnija Dalijeva opusa – „Biblia Sacra“ i „Božanstvena komedija“, koji potiču iz privatnih kolekcija iz Francuske i Španije.

Povezana vest:  Predstava "Šine" sutra u JDP-u 200. put

Izložene su i dve potpune dekompozicije drvoreza „Božanstvene komedije“ u 70 grafičkih listova, šest originalnih knjiga tog dela s Dalijevim ilustracijama u francuskom izdanju, kao i markice italijanske vlade posvećene 700. godišnjici rođenja njegovog tvorca Dantea Aligijerija.

Dalijeve ilustracije za Bibliju čini 105 litografija urađenih po gvas originalima. Bibliju je 1969. godine objavila izdavačka kuća „Rizoli“ (Rizoli) u Milanu. „Biblia sacra“ se smatra najobimnijim objavljenim Dalijevim delom. Autor ga je stvarao između 1963. i 1969.

godine.

Dali je za „Božanstvenu komediju“ napravio 101 akvarel. Delo je, povodom 700. godišnjice rođenja Dantea Aligijerija, naručila italijanska vlada, a po umetnikovim nadzorom rađeno je od 1959. Do 1963. godine i objavljeno je u Parizu u šest knjiga.

Povezana vest:  KNJIGA NIKADA BLIŽE

Ovako obimna izložba Dalijevih radova pre Beograda, bila je postavljena samo u Sloveniji, na Bledu i u Mariboru, kao i u Njujorku.

U saopštenju se dodaje da izložbu u Muzeju istorije Jugoslavije, svakodnevno posećuju sve generacije, a da su se na „Mae West“ crvenoj sofi slikali gotovo svi posetioci.