DALI_visual 1Dali na filmu – 5. novembra od 18 časova u Institutu Servantes
 
 
 
Salvador Dali je jedan od najznačajnijih umetnika nadrealizma, kako u Španiji tako i u svetu. Široka je lepeza njegovih talenata koje je i plodno koristio. Ne samo u slikarstvu, već i u grafici, dizajnu, vajarstvu, scenografiji…
 
Deo njegovog opusa grafičkih radova Biblia Sacra i Božanstvena komedija, može se videti do 14. novembra u Muzeju 25. maj u Beogradu., a povodom ove uzložbe, Institut Servantes u saradnji sa Galerijom Deva Puri, Muzejom istorije Jugoslavije i Jugoslovenskom kinotekom organizuje filmski maraton DALI NA FILMU. Biće prikazana četiri ostvarenja gde je ovaj genije učestvovao kao scenarista ili scenograf.
 
Uvodna reč: Miodrag Cakić, Jugoslovenska kinoteka.
Ulaz na projekcije je slobodan.
 
 
18.30
Andaluzijski pas (Un Chien Andalou, Luis Bunjuel, 1929, 16 min) je kratkometražni nemi film, koji je napisao, režirao i interpretirao Luis Bunjuel 1929. godine, u saradnji na scenariju sa Salvadorom Dalijem. „Andaluzijski pas“ je nadahnut njihovim snovima. Dali je ispričao da je sanjao ruke koje su vrvele mravima, a Bunjuel je sanjao nečije oči isečene britvom. Ovaj film smatra se najznačajnijim filmom nadrealizma.
Originalna verzija (bez titlova).
 
 
18.45
Zlatno doba (L’Age d’Or, Luis Bunjuel, 1930, 60 min) je francuski film koji je 1930. režirao Luis Bunjuel. Radi se o dvoje ljubavnika koji odbijaju da njihova strastvena ljubav u kojoj uživaju prema svojim sopstvenim pravilima, bude uništena zbog tradicionalnih moralnih i društvenih predrasuda i ubeđenja.
Originalna verzija sa titlovima na engleskom jeziku.
 
 
– pauza 5 min –
 
 
19.50
Moontide  (Arči Majo, 1942, 94 min) je film o čoveku koji posle jedne pijane noći misli da je izvršio ubistvo. Očajan zbog osećanja krivice, nalazi sreću pored mlade devojke koju je spasio iz mora kada je pokušala da se ubije.
Originalna verzija sa titlovima na engleskom jeziku.
 
 
 
– pauza 5 minuta –
 
21.30 – 23.20
Začaran (Spellbound, Alfred Hičkok, 1945, 111 min) Direktora jedne psihijatrijske klinike, doktora Marčisona, zameniće doktor Edvards. Tu radi i doktorka Konstans Petersen, poznata po svojoj posvećenosti psihijatriji i uzdržanosti. Kada stigne doktor Edvards, Konstans se ludo zaljubljuje u njega. Ali ništa nije kao što izgleda: zapravo je dr Edvards mentalno bolestan i veruje da je ubio pravog doktora. Problem je što se ne seća ni čega, čak ni njegovog imena.
Originalna verzija sa titlovima na srpskom jeziku.
 
 
 
 
Povezana vest:  Novi roman Miloša Latinovića: Šekspirov klijent