Jovan_Kolundzija_fotoJovan Kolundžija počasni gost festivala u Trstu

 

Istaknuti srpski violinista Jovan Kolundžija će kao počasni gost 13. međunarodnog festivala kamerne muzike u Trstu (Italija), održati koncert 14. novembra, najavila je danas Sluzba za odnose sa javnoscu Kolundžijinog Centra lepih umetnosti Gvarnerijus (Guarnerius).

Festival, koji se održava od 7. novembra do 8. decembra, okupio je poznate svetske umetnike, oko zanimljivog programskog koncepta „Od baroka do gospela“, što je i podnaslov ovogodišnjeg festivala.

Povezana vest:  Dečja filharmonija nastupa u Beogradu u Tašmajdanskom parku, na Dan muzike

Povodom obeležavanja 260 godina od smrti Johana Sebastijana Baha, maestru Kolundžiji je upućen poziv da festivalskoj publici predstavi deo opusa ovog velikog kompozitora. Na koncertu koji će biti održan u nedelju, 14. novembra, u crkvi Ćiesa Luterana di Largo Panfili u Trstu, Kolundžija će izvesti Sonatu I u g molu i Partitu II u d molu.

U italijanskoj štampi taj koncert je najavljen kao gostovanje najboljeg violiniste sa prostora bivše Jugoslavije, učenika velikog Henrika Šeringa, a za Kolundžijin nastup vlada veliko interesovanje, napominju u Gvarnerijusu.

Povezana vest:  Izložba savremenog, ručno rađenog nakita Tatjane Stojanović

Organizator festivala koji nosi naziv „I concerti della cometa“ je italijanska muzička asocijacija Nova Akademia, čiji istoimeni ansambl je za svoju bogatu koncertnu aktivnost i za istraživanja u oblasti italijanskog baroknog muzičkog stvaralaštva, više puta nagrađivan prestižnim priznanjima.

Po povratku u Beograd, u duhu tradicionalnih decembarskih druženja sa publikom u Kolarčevoj zadužbini, Kolundžija će koncertom „U čast velikom Bramsu“, 21. decembra zaokružiti ideju predstavljanja muzičkog opusa tog velikog autora.

Povezana vest:  Uskoro Beogradska nedelja umetnosti -najveći kulturni događaj ovog leta

Posle koncerata „Volite li Betovena“ pretrpošle godine i „Bravisimo maestro Mocart“, prošle godine, naš proslavljeni violinista će ove godine izvesti sve tri sonate Johanesa Bramsa za violinu i klavir.

On će scenu Kolarčeve zadužbine deliti sa poznatim švedskim pijanistom Patrikom Jablonskim.