pozoriste_maskeZavršena pozorišna revija „Estetika u ekspanziji“

 

Predstavom PR ili „Potpuno rasulo“ Ustanove kulture „Vuk“ iz Beograda, u režiji Egona Savina, večeras je u Aranđelovcu završena petodnevna pozorišna revija, koju je organizovao Centar za kulturu i obrazovanje.

Pod sloganom „Estetika u ekspanziji“, pozorišnu reviju su, osim večerašnje, obeležile predstave „Mleko“ i „Sviraj to ponovo Sem“ Beogradskog dramskog pozorišta, „Šuma paduri – šumska majka“ iz pozorišta Balkan Novi Pokret Beograd, „Pomorandzina kora“ Puls teatra, a odigrana je i predstava za decu „Šalabalabajka“.

Povezana vest:  Najbolja letnja literatura u akciji „U pravi čas"

Žanrovski raznoliku reviju, od drame do komedije, tematski raznovrsnu, od ljudske tranzicije i poljuljanog identiteta do odnosa politike i nezavisnog intelektualca, pratilo je više od 2.000 gledalaca, očigledno zainteresovanih da u gradu koji nema pozorište iskoriste priliku da pogledaju dobru predstavu i odlične glumce.

Sama činjenica da se revija održava šesti put i da je i ranijih godina bila isto tako dobro posećena govori o tome da se „živa“ predstava ne može zameniti televizijskim snimkom, što je večeras bila i tema tribine „Pozorište na televiziji“.

Povezana vest:  Preminula glumica Olga Savić

O tome je lako i argumentovano govorila profesorka dramaturgije, pozorišni kritičar i urednik dramskog programa RTS-a Dragana Bošković, koja je, podstaknuta pitanjima reditelja i kritičara Milorada Đokića, više puta ponovila da ni najsavršenija tehnika, koja je emotivno hladna i pruža samo informaciju, ne može zameniti fluid i emociju koju tokom predstave razmenjuju publika i glumci.