Uglednu književnu nagradu „Moma Dimić“ koja se dodeljuje za prozno delo koje na umetnički relevantan način ostvaruje veze sa drugim kulturama, za godinu 2016/2017. dobio je Goran Gocić za roman „Poslednja stanica Britanija“ u izdanju Lagune.

Žiri u sastavu: prof. dr Jovan Delić (predsednik), Jasmina Ninkov, Sanja Milić, dr Slađana Ilić i Živka Maričić, odlučio je da među četiri knjige koje su se našla u užem izboru (Goran Gocić – „Poslednja stanica Britanija“, Nina Živančević – „Ono što najviše želim“, Laslo Blašković – „Gle“, Aleksandra Vojinović – „Sećanje na Alžir“) nagradu dodeli Gociću.

Povezana vest:  „Zavet heroja" – roman o porodici, istini, ljubavi i pravdi uskoro u prodaji

„U romanu ’Poslednja stanica Britanija’, osim visokih estetskih dometa – pažljivo biranih, funkcionalnih pripovedačkih postupaka, dinamičnosti, uverljivosti, autentičnosti, upečatljivosti junaka – nalazimo objektivan, kritički osvrt na tekovine ’modernog’ Zapada. To su (ne)empatičnost prema pripadnicima drugih kultura, samodovoljnost, nadmenost, zarobljenost u sopstvenu stvarnost, lažnost demokratičnosti, a zapravo duhovnu dekadenciju te kulture. Značajna odlika knjige Gorana Gocića jeste neostrašćenost, književno i proživljeno, a ne ideološko tumačenje karakteristika druge kulture, kao i autorova erudicija koja je u funkciji uverljivosti pripovedanja i razumevanja drugoga“, navodi se u saopštenju žirija.

Povezana vest:  Budite perverzni i u maju!

„Moj roman ’Tai’ bio je u najužem izboru za nagradu ’Moma Dimić’. Uprkos ambicijama koje su pratile stvaranje ’Poslednje stanice Britanije’, bio sam ubeđen da će moj drugi roman ostati u senci prvog. Čaršija je šuškala da sam se nadobijao nagrada, da sam se previše šepurio u medijima. I u julu, kada je sezona književnih nagrada odavno zamrla, na moju veliku sreću demantovao me je, trgnuo i razbudio jedan telefonski poziv. Hvala od srca svima!“, reagovao je Gocić na vest o nagradi.

Povezana vest:  STRIPOVI ZA SVE: O serijalu Valerijan u DOB-u

Nagradu „Moma Dimić“ su ustanovili Biblioteka grada Beograda i Gradska opština Sopot. Svečano uručenje nagrade biće u četvrtak 12. jula, u 18 sati, u porti nemenikućke crkve u Sopotu, u okviru manifestacije „Dani Milovana Vidakovića“.