DESIRE Central Station 2010 Međunarodni, regionalni pozorišni festival DESIRÉ Central Station 2010 – North/South  u Subotici od 22– 29.novembra 2010.
Subotica će od ponedeljka, 22. novembra, tokom osam dana ugostiti pozorišne umetnike iz Hrvatske, Bugarske, Mađarske, Nemačke, Turske, Francuske i Srbije, koji će u 17 predstava tokom savremenog pozorišnog festivala DESIRE Central Station (Dezire) predstaviti neke od najnovijih tendencija na novom evropskom pozorju.
Festival i ove godine ima bogat prateći program pod nazivom Desire akademija u okviru koje će gostovati eminentne pozorišne ličnosti iz regiona.
Nakon prvog međunarodnog DESIRE Central Station festivala koji je održan pre godinu dana, Pozorište “Deže Kostolanji” ulazi sa velikim ambicijama u realizaciju pozorišnog festivala i u 2010. godini.
Polazne činjenice
Ne samo u smislu etimoloških određenja, već mnogo više zbog pozitivne energije koja se u oblasti pozorišne (ali i svake druge) umetnosti razvija pod krovom ove teatarske trupe, bilo bi izlišno proći kroz osnovne terminološke odrednice:
Desiré je bio nadimak subotičkog pesnika i pisca Dežea Kostolanjija, koji je ostavio značajan trag u mađarskoj književnosti s početka XX veka. Suboticu je napustio prilično rano, imajući hrabrosti da zatvori za sobom vrata subotičke gimnazije, i u Budimpešti, neposredno nakon toga pronađe svoje mesto u društvu najznačajnijih pesnika i pisaca tog vremena.
Pozorište „Deže Kostolanji“ iz Subotice koje nosi ime ovog pesnika, u poslednjih nekoliko godina se pozicioniralo kao jedno od najznačajnijih pozorišnih trupa u regionu. Njihovo prisustvo na brojnim festivalima u Srbiji, Mađarskoj i drugim zemljama okruženja (Sterija, BITEF, Infant, POSZT, Thealter…), kao i brojne nagrade koje su im dodeljene u različitim kategorijama, predstavljale su inicijalnu kapislu za osnivanje međunarodnog i/ili regionalnog pozorišnog festivala u Subotici.
Nadovezujući se na jedan specifičan muzičko-scenski program pod nazivom „Dezireov tramvaj“ koje Pozorište “Kostolanji” organizuje duži niz godina, a tokom kojeg je u Subotici gostovalo više desetina savremenih pozorišta i muzičara iz cele Evrope, novi pozorišni festival je logično, dobio i svoje ime: Desiré central station.
Sever i jug je podnaslov festivala za 2010. godinu i logičan je nastavak prošlogodišnje polazne osnove sa podnaslovom Zapad.
Koncept festivala
Regionalni koncept označava prostor na kojem se traga za odgovarajućim predstavama, ali on nije isključivog karaktera, niti opterećuje sam proces selekcije. Festival i njegova poetika govore o identitetu mesta održavanja: Subotica – kao geografska i kulturološka odrednica; kao grad koji posmatramo iz unturašnje perspektive i otvaranja ka širem regionu; kao grad u najširem kontekstu kulturne sveobuhvatnosti…
Drugi konceptualni sloj sadržan je u podnaslovu ovogodišnjeg festivala i ukazuje na posmatranje i ispitivanje odnosa između konvencionalnog i nekonvencionalnog, konzervativnog i liberalnog, tradicionalnog i savremenog – a sve to u savremenoj pozorišnoj umetnosti.
Ove sukobljene strane se susreću i na polju umetničke forme, te ukazuju na sredstva koja određeni projekti koriste u umetničkom stvaranju: govor i pokret, tekst i ples, glas i vizuelnost.
Prednost ovako naznačene konceptualne postavke ogleda se u fleksibilnosti organizacije i selekcije programa. Dakle – koncept kao inspiracija a nikako ograničenje, što bi bio bitan stav i odnos ka konceptualnoj postavci u teatru koji teži da se razvija.
Povezana vest:  Autorizovana biografija Mire Nanjac predstavljena na Festivalu evropskog filma na Paliću