labudovo-jezeroGala koncert baletskih umentika Srbije i Slovenije

 

U okviru međunarodne saradnje u oblasti umetničke igre, između Srbije i Slovenije, koju su inicirali Udruženje baletskih umetnika Srbije i Društvo baletskih umetnika Slovenije, u Narodnom pozorištu u Beogradu održaće se Novogodišnji gala baletski koncert u kooprodukciji dva udruženja, najavila je večeras predsednica srpskog udruženja Sonja Lapatanov.

Na gala koncertu, 27. decembra, predstaviće se igrači iz obe zemlje svojim ostvarenjima klasične i savremene umetničke igre.

Povezana vest:  Dve predivno ilustrovane priče Paula Koelja za vas i vašu decu

Srbiju će predstavljti vrhunski baletski umetnici iz Beograda i Novog Sada, a Sloveniju iz Maribora i Ljubljane.

-Prema ugovoru o saradnji, potpisanom krajem prošle godine, dva udruženja su dogovorila gala koncert u zajedničkoj organizaciji, koji bi se održavao jednom godišnje u Beogradu, Novom Sadu, Ljubljani ili Mariboru, u zavisnosti od finansijske podrške, a planirano je da se koncerti održavaju u narodnim pozorištima ovih gradova – kazala je Lapatanov.

Povezana vest:  Atelje 212 na festivalu u Rijeci

Ona je dodala da je cilj regionalno povezivanje scena klasične i savremene umetničke igre, trajno uspostavljanje saradnje slovenačkog i srpskog baletskog udruženja, kao i nastavak organizacije ovakvih koncerata, koji su tradicionalno održavani u obe zemlje i predstavljali dobro prepoznatljiv oblik kulturne saradnje i prezentovanja baletske umetnosti Srbije i Slovenije.

U Srbiji već dve decenije nisu održavani baletski koncerti ovog tipa.

Povezana vest:  Obeležen Dan Jugoslovenskog dramskog pozorišta