narodno_pozoriste_beogradOdržan donatorski koncert FMU u Narodnom pozorištu

 

Profesori i studenti Fakulteta muzičke umetnosti (FMU) u Beogradu održali su večeras na Velikoj sceni Narodnog pozorišta prvi donatorski koncert posvećen formiranju Fonda prijatelja FMU.

Dekan FMU dr Dubravka Jovičić zahvalila je publici na lepom gestu, što su svojim dolaskom na koncert i kupovinom karata podržali akciju „Prijatelji FMU“.

Posebnu zahvalnost izrazila je pokroviteljima koncerta, princu Aleksandru Karađorđeviću i princezi Katarini i gradonačelniku Beograda Draganu Đilasu.

Donatorskom koncertu prisustvovali su diplomate velikog broja zemalja koji su podržali akciju FMU.

-U ovom trenutku stvarni i metaforički zemljotresi otkrivaju dubinu naše materijalne nemoći – kazala je Jovičićeva i dodala da se FMU, na kome je obrazovanje steklo više od 90 procenata muzičara svih naših orkestara kao i pedagoga u muzičkim školama, nalazi u posebno teškoj materijalnoj situaciji.

Povezana vest:  Švedska akademija neće dodeliti Nobela za kniževnost zbog skandala

Nedostaju instrumenti i elementarni prostor za rad, FMU sutra slavi 73. rođendan a još uvek je u privremenom smeštaju kao što je bio na početku rada.

Zato je večeras održan prvi u nizu donatorskih koncerata za osnivanje fondacije „Prijatelji FMU“ kako bi se prikupila sredstva za finansiranje umetničkih, naučnih i obrazovnih projekata, stipendiranje talenata, obnavljanje instrumentarijuma, uređaja, opreme, bibliotečkog fonda i izvođenje neophodnih građevinskih radova.

‘Uključivanje u fondaciju ‘Prijatelji FMU’ biće dragocen podsticaj za stotine mladih muzičara koji se sa puno entuzijazma, požrtvovanosti i ljubavi pripremaju da započnu svoj profesionalni život. Zajedno im možemo pružiti mogućnost da to i ostvare u dinamičnom i kvalitetnom okruženju – poručila je Jovičićeva.

Povezana vest:  Knjiga koja će izazvati potrese – „Glasovi iz gluve sobe" u prodaji od 8. maja

Na donatorskom koncertu sa našim istaknutim umetnicima, pedagozima FMU, nastupili su i najbolji studenti i ansambli tog fakulteta.

Svi zajedno počeli su koncert nacionalnom himnom „Bože pravde“ i studentskom himnom „Gaudeamus igitur“.

Usledio je odlomak iz Liturgije Sv. Jovana Zlatoustog Stevana Stojanovića Mokranjca u izvođenju Akademskog hora Colegium muzikum pod dirigentskom upravom Darinke Matić- Marović. Kompoziciju „Brašeriana za bras trio“ akademika Dejana Despića izveli su Mladen Đorđević, truba, Aleksandar Benčić, trombon i Milan Radić, horna.

Odlomak iz Goldberg varijacija Johana Sebastijana Baha u džez aranžmanu Miroslava Karlovića izveli su Zorica Ćetković, klavir i Karlović, udaraljke.

Povezana vest:  „Jednostavne priče" Lazara Ristovskog

Dva vrhunska soprana, Aneta Ilić i Ljudmila Gros- Popović, uz klavirsku pratnju Vladimira Stojnića otpevale su „Venecijansku regatu“ Đoakina Rosinija a potom je Ilićeva uz pratnju pijaniste Vladimira Stojnića izvela kompoziciju „Summertime“ iz opere Porgi i Bes Džordža Geršvina.

Na koncertu je nastupio Kvartet harfi: Ljiljana Nestorovska, Milena Stanišić, Dijana Sretenović i Ivana Pavlović, studenti Odseka za etnomuzikologiju, u narodnim nošnjama, i Kvartet studenata kontrabasa Stefan Fuks, Miladin Stojković, Miloš Sretenović i Vukašin Mihajlović.

Kao iznenađenje na kraju koncerta Kamerni gudački ansambl u posebnom aranžmanu izveo je Rođendansku pesmu kojom je FMU obeležio Dan osnivanja, 21. novembar.