zenski_aktJovan Bijelić – sa slikarske ideje na ideju

 

Kako se prošle godine navršilo 125 godina od rođenja Jovana Bijelića prilika je da se podsetimo stvaralačkog opusa jednog od najuglednijih protagonista domaće međuratne umetničke scene. U Galeriji RTS-a, 04. novembra u 19 časova, biće predstavljen izbor od 22 ulja na platnu i kartonu nastalih između 1919. i 1937. godine iz kolekcije Narodnog muzeja u Beogradu. Izborom Bijelićevih remek-dela sa predstavama pejzaža, mrtve prirode, enterijera, aktova, portreta i autoportreta biće nam omogućeno celovito sagledavanje stvaralačkih nastojanja nosioca najprogresivnijih umetničkih shvatanja u srpskoj sredini tog vremena.

Povezana vest:  Počele probe komada VALCER PORUČNIKA NIDRIGENA

Jovan Bijelić rođen je 1884. godine u Reveniku kod Bosanskog Petrovca. Slikarstvo je studirao u Krakovu, usavršavao se u Parizu i u Pragu, a putujući po Francuskoj, Nemačkoj i Italiji imao je prilike da se upozna sa aktuelnim tokovima evropske umetničke scene. Od 1919. živeo je u Beogradu, gde je radio kao scenograf Narodnog pozorišta, dok je u svom ateljeu vodio slikarsku školu koju su pohađali mnogi srpski umetnici mlađe generacije. Bio je jedan od osnivača i pripadnik evropski orijentisanih umetničkih grupa, kao što su Oblik, Slobodni i Nezavisni, ali nije zaboravljao da naglasi da je važno od Evrope učiti, te na svome tlu i pod svojim podnebljem sebe izgrađivati. Za člana SANU izabran je 1963. godine.

Povezana vest:  Genije na violini Ara Malikian karijeru započeo u Beogradu

U Narodnom muzeju danas se čuva najcelovitija zbirku slika ovog svestranog  umetnika-istraživača koja vrlo dobro upućuje u razvoj stila, preokupacije i stvaralačka razdoblja jednog od utemeljivača Moderne u srpskoj sredini. Zbirka obuhvata više antologijskih ostvarenja koja su nezaobilazna prilikom svakog predstavljanja vrhunskih dometa srpske umetnosti 20. veka. Izbor dela prezentovanih na izložbi Jovan Bijelić – sa slikarske ideje na ideju predstavlja rezime bogatog umetničkog opusa koji se kretao u rasponu od impresionizma i sezanizma, preko postkubizma i tradicionalnog realizma, do ekspresionističke, prvo figurativne, a potom, gotovo apstraktne faze.

Povezana vest:  Čudesna zbirka zanimljivih činjenica: Istorija apsolutno svega

Posetioci izložbe imaće ekskluzivnu priliku ne samo da sagledaju originalnost i kompleksnost Bijelićevog opusa, već i da neposredno dožive istraživački duh, optimizam i vedrinu umetnikove ličnsti i njegovog odnosa prema umetnosti i životu.

Autor postavke i kataloga koji prati ovu izložbu je Ljubica Miljković, muzejski savetnik Narodnog muzeja u Beogradu.