Književnica Lejla Lalami je rođena u Rabatu i školovala se u Maroku, Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama. Piše romane i eseje. Za roman „Mavrov izveštaj“ dobila je „American Book Award“ i bila u najužem izboru za Pulicerovu nagradu. Profesorka je kreativnog pisanja na Univerzitetu u Kaliforniji.

Stranice ovog romana ispunjene su imaginarnim memoarima prvog crnog istraživača Amerike, Mustafe el Zamorija, zvanog Estebaniko. Kao rob španskog konkistadora, Mustafa el Zamori ju u šesnaestom veku doplovio u Ameriku sa svojim gospodarom Dorantesom, kao deo ekspedicije pune opasnosti na Floridu. Godinu dana kasnije Estebaniko će biti jedan od svega nekoliko članova posade koji su preživeli.

Povezana vest:  SREDNJE PEČEN - NOVA KNJIGA ENTONI BORDEJNA

Dok putuje po Americi sa svojim španskim saputnicima, gube se uloge roba i gospodara Starog sveta, i Estebaniko postaje jednak drugima, iscelitelj i izuzetan pripovedač. Njegova priča osvetljava na koje se sve načine priče i događaji preobražavaju u istoriji – i kako pripovedanje može da pruži čoveku priliku da preživi i da se iskupi.

„Mavrov izveštaj“ predstavlja avanturu ispunjenu uzbudljivim i povremeno šokantnim događajima. Osim toga, daje nam drugačiju perspektivu istorijskog događaja i zanimljiv uvid u špansku i arapsku kulturu.

Povezana vest:  Izložba “Face the Reflection” fotografa iz Beograda i Prištine

„Izuzetna priča o jednom od prvih susreta španskih konkistadora i američkih domorodaca. Zastrašujuća i brutalna, ali briljantna fikcija kojom autorka ispisuje stranice inače često falsifikovane istorije tako da nam se čini da je sve što kaže verodostojno.“ Salman Ruždi

Roman „Mavrov izveštaj“ možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtuwww.laguna.rs.

Povezana vest:  Izložba Dejmijana Hersta ove jeseni po prvi put u Srbiji