Godine 1998. pojavila se prva knjiga sa potpisom Lagune. Bila je to „Boja magije“ Terija Pračeta u prevodu Dejana Papića, osnivača, vlasnika i direktora Lagune. Danas, tačno 20 godina kasnije, skoro 4.000 naslova Laguna je objavila na zadovoljstvo čitalaca i postala lider u izdavaštvu ne samo u našoj zemlji nego i u regionu! Skoro je nemoguće nabrojati sve uspehe Lagune, ali najvažnije je poverenje čitalaca koji znaju da u Laguni mogu pronaći kvalitetne knjige za svaki ukus i uzrast. Uporedo sa rastom izdavačke kuće, javila se potreba i za distributivnim lancem, pa je tako 2009. godine otvorena prva knjižara Delfi. Danas ih ima preko 40 u čak 20 gradova u Srbiji. Opremljene su i organizovane po najvišim svetskim standardima, a u svakoj će vas dočekati ljubazni knjižari koji će uvek imati dobru preporuku za čitanje i biti odlični sagovornici o pročitanim knjigama. Lanac knjižara Delfi najbrojniji je i najrasprostranjeniji u Srbiji i aktuelni nosilac nagrade „Superbrends 2017–2018“.

Pripremajući se za predstojeći Sajam knjiga, Laguna samo na Sajmu predstavlja čak 80 novih naslova, dok će na štandu u Hali 1 biti izložena naša celokupna produkcija. Budući da se kalendar izdavača računa od Sajma do Sajma, u prethodnih 12 meseci objavili smo čak 340 novih knjiga, a ako računamo i ponovljena izdanja, preko 500!

Godinu za nama obeležilo je mnogo važnih događaja i novih knjiga. Svoje poverenje Laguni ukazao je još jedan veliki pisac savremene srpske književnosti, Goran Petrović, kao i jedna od najvoljenijih autorki na ovim prostorima, Marija Jovanović. Laguna je postala nosilac ekskluzivnog prava na objavljivanje kompletnih knjiga Duška Radovića. Organizovali smo preko 100 promocija, naši pisci svakog dana u godini posete bar jednu biblioteku ili kulturni centar, školu, a opremili smo biblioteke ustanova koje se brinu o deci, SOS Dečja sela Srbije, Zvečansku, Svratište za decu. Našoj inicijativi „Čitajmo deci“ u Zvečanskoj odazvao se veliki broj dobrih ljudi. Jedan od najvećih pisaca trilera u svetu, Ju Nesbe, posetio je Beograd, Lagunu i družio se sa čitaocima. Beograd je ponovo bio svet! Dve Noći knjige, Dečji dani kulture i još mnogo toga. Podatak za ponos je i da su knjige u izdanju Lagune najčitanije u mreži Narodne biblioteke Srbije.

Kraljevina Maroko – Počasni gost Sajma knjiga

Laguna će na Sajmu knjiga predstaviti marokansku književnost delima Lejle Lalami i Tahara ben Želuna.

„Mavrov izveštaj“ Lejle Lalami osvetljava sve moguće priče o osvajanju Novog sveta koje istorija nije sačuvala. Kao rob španskog konkistadora, Mustafa el Zamori je u šesnaestom veku sa svojim gospodarom Dorantesom doplovio na Floridu u ekspediciji punoj opasnosti. Godinu dana kasnije, Estebaniko će biti jedan od svega nekoliko članova posade koji su preživeli. Čuveni Salman Ruždi ovako je ocenio knjigu: „Izuzetna priča o jednom od prvih susreta španskih konkistadora i američkih domorodaca. Zastrašujuća i brutalna, ali briljantna fikcija kojom autorka ispisuje stranice inače često falsifikovane istorije tako da nam se čini da je sve što kaže verodostojno.“ Za roman „Mavrov izveštaj“ marokanka Lalami je dobila American Book Award i bila u najužem izboru za Pulicerovu nagradu.

Tahar ben Želun je rođen 1944. u Fesu u Maroku. Doktorirao je psihijatriju i svestrani je stvaralac: pesnik, romansijer, esejista i novinar (saradnik Monda). Proslavio ga je već prvi roman koji je objavio 1985, „Dete od peska“, a za nastavak ovog romana, „Sveta noć“, dobio je Gonkurovu nagradu 1987. godine. Ova dva romana Laguna objavljuje na srpskom jeziku za Sajam knjiga.

Hitovi Sajma knjiga

Povezana vest:  Od autora „Slovenske mitologije" stiže „Bajka nad bajkama"

Jedan od hitova predstojećeg Sajma knjiga sigurno će biti nova knjiga Paula Koelja „Hipi“, autobiografski roman o mladićkim danima velikog brazilskog autora kada je želeo da postane pisac, o putovanju koje mu je promenilo život i o snovima njegove hipi generacije. Oslanjajući se na svoje bogato životno iskustvo, Paulo Koeljo nas vraća kroz vreme da bi oživeo snove svoje hipi generacije koja je žudela za mirom i usuđivala se da ospori ustaljen društveni poredak: autoritarnu politiku, konzervativne modele ponašanja, prekomerno potrošačko društvo i neuravnoteženu koncentraciju bogatstva.

Nakon objavljivanja svog prvog romana „Lovac na zmajeve“ Haled Hoseini je postao svojevrsno književno čudo i osvojio srca miliona čitalaca. Nova knjiga „Molitva moru“ je izuzetno dirljivo i moćno podsećanje na stradanja koja proživljava raseljeno stanovništvo. Hoseinijeva priča, namenjena čitaocima svih uzrasta, ne bavi se samo tragičnim sudbinama, njena emotivna snaga izvire iz ljubavi oca prema sinu.

Laguna će na ovogodišnjem Sajmu knjiga predstaviti i knjigu „Maštarije“ Horhea Luisa Borhesa, najvećeg pisca španskog govornog područja nakon Servantesa. Biblioteka koja sadrži svaku moguću knjigu, enciklopedijska odrednica koja stvara jedan potpuno novi univerzum, misteriozna ubistva na stazama koje se račvaju – to su samo naznake fantazmagoričnog sveta koji čeka čitaoca čim kroči u ovu knjigu koja je proslavila velikog argentinskog pisca.

Od autora „Kolibe“, bestseler romana prodatog u više od 20 miliona primeraka, stiže nam knjiga o kojoj će izazvati brojne polemike. „Laži o Bogu u koje verujemo“ Vilijema Pola Janga navodi nas da razmislimo o našim predstavama o Bogu. One nisu rezultat čitanja Svetog pisma već više autorovog misaonog procesa. Svako poglavlje sadrži stav u koji je nekada verovao, a zatim i objašnjenje zašto je došlo do promene u njegovim shvatanjima.

Još jedna knjiga pretenduje da postane veliki hit. Reč je o knjizi „Džentlmen u Moskvi“ Ejmora Toulsa, knjizi koja govori o ruskom aristokrati koji živi u pritvoru u luksuznom hotelu više od trideset godina (počev od 1922. godine). Roman je pun humora i šarma, daje nam priliku da se vratimo u izgubljeni svet aristokratije. Podsetnik da moralna disciplina nikad ne izlazi iz mode.

Zahvalnost ne podrazumeva samo blagodarnost za ono što prepoznajemo kao dobro u našem životu, nego naprotiv ona znači prepoznati blagodat koju nam je donelo sve ono što ljudi najčešće prepoznaju kao nesreću – kaže Isidora Bjelica u svojoj novoj knjizi „Škola za anđele“. U knjizi je dvanaest inicijacija koje će promeniti život svakog ko traga za ljubavlju u ovom svetu.

U novoj zbirci kolumni Vedrana Rudan piše o muškarcima, ženama, a pre svega o svojim najdražim krvopijama – o deci. U svom prepoznatljivom stilu i na duhovit način, autorka nas suočava sa mnogobrojnim problemima koje nosi život u „krugu porodice“. Da li su sitna dečica samo budući krupni gadovi? Zašto smo zadovoljni kad od njih dobijemo još manje od ono malo što smo očekivali? I gde je granica između bezuslovne ljubavi i doživotne robije? Ovo su samo neka od pitanja koja postavlja Vedrana Rudan u svojoj novoj knjizi „Život bez krpelja“.

Čitanje knjige „Mojih pedeset“ Branka Đurića Đure pruža osećaj da sedite u njegovom dvorištu, sa otvorenom flašom vina i ćaskate kao stari prijatelji. Postoje priče koje Đuro prepričava samo bliskim prijateljima, priče o ludim žurkama u Sarajevu osamdesetih, o bliskim susretima sa smrću kojoj je jedva pobegao, o druženju sa slavnim ličnostima… Te priče su ispričane u knjizi „Mojih pedeset“. Mnoge od ovih priča nikada nisu objavljivane, niti pominjane u intervjuima.

Povezana vest:  Novi roman u serijalu "Rodbinski ratovi" - "Ukroćena kraljica" Filipe Gregori

Novi roman Vuka Draškovića o kralju Aleksandru Karađorđeviću, „Aleksandar od Jugoslavije“, suočiće čitaoca sa zaboravom, u koji je gurnut, i sa neistinama, kojima se još i danas ubija, pobednik u dva balkanska rata, vrhovni komandant Srpske vojske u Velikom ratu, tvorac Jugoslavije, arhitekta balkanskih država i prva žrtva fašizma u Evropi. „Od srpskog Velikog Aleksandra veće je samo ogrešenje o Aleksandra“, piše Vuk Drašković u prologu. Ove godine se navršava 130 godina od rođenja Aleksandra Karađorđevića (1888–1934).

Nakon dva sajber romana, Slobodan Vladušić ovog puta piše „Veliki juriš“, istorijski roman u kojem nas vodi do Krfa i Solunskog fronta. To je klasično napisan roman, sa čvrstom i napetom fabulom i sa jasno zaokruženim likovima u kome je opisana atmosfera Krfa, Kajmakčalana, Soluna i Solunskog fronta između 1916. i 1918. godine, kroz neobičnu priču o poručniku koji ne može da se seti svoje pokojne supruge i koji istovremeno pokušava da reši misteriju samoubistva jednog srpskog oficira.

Roman „Spletkarenje sa sopstvenom dušom“ Marije Jovanović ovenčan je nagradom Žensko pero i na Sajmu će imati svoje prvo predstavljanje u novom Laguninom ruhu. Junakinja ovog romana bez ulepšavanja gleda u sebe, svoju prošlost, život oko sebe, svoju zemlju, porodicu, prijatelje… Ona nikoga i ništa ne idealizuje, a ipak nas, kao nekom magijom, sa svakom stranicom koju pročitamo, sve više i više uvlači u svoj svet prepun emocija, mladalačke lakomislenosti, srušenih ljubavi, pogrešnih odluka, ispaštanja…

Kada bi trebalo odabrati jedno delo Mome Kapora koje ga najbolje predstavlja, onda bi to svakako bila knjiga „Beleške jedne Ane“, koja je ponovo pred čitaocima u izdanju Lagune. Svet posmatran iz ugla tinejdžerke, ispričan prepoznatljivim beogradskim žargonom i ilustrovan autorovom rukom, u isto vreme je i duhovita, ali i nemilosrdna analiza jednog vremena. Ova knjiga koja je objavljena 1972. godine bitno je uticala na tadašnju jugoslovensku književnu scenu. Svrstana je u kategoriju „džins proze“, čiji je Kapor jedan od najizrazitijih predstavnika. „Beleške jedne Ane“ će nas nasmejati, ali i podstaknuti da razmišljamo o večitim pitanjima, koja kao i generacije pre nas, svakodnevno sebi postavljamo.

Knjiga „Fazoni i fore“ Ljubivoja Ršumovića nastala je prema istoimenoj legendarnoj TV emisiji, a ilustrovao ju je Aleksandar Stojšić. Generacije koje su odrastale uz Ršuma i Rašu pronalazača imaju opet priliku da sa svojom decom uživaju u nezaboravnim fazonima i forama. „Fazoni i fore“ kroz zabavu nenametljivo uče decu osnovnim životnim istinama, jer se šalama najbolje štiti odrastanje. Knjiga je prepuna duha i mašte i sigurno će vas uz zdrav smeh dovesti do zdrave pameti.

Nova knjiga Uroša Petrovića! „Neko se uselio u onu staru vilu“ je novi roman velikog majstora zagonetnih pustolovina i ostalih mozgolomnih zavrzlama! Uz to, ilustrovao ga je Aleksandar Zolotić, veliki majstor tajanstvene svetlosti papira. Proživite ovu napetu avanturu sa Lunom, Lirom i Veom, decom čudnih naravi iz još čudnije Ulice ljuljaški. Pred vama se nalazi mnogo iznenađenja i čak trideset mozgolomnih misterija koje vam neće dati mira dok ih ne rešite!

Od dobitnika Britanske nagrade za književnost Filipa Pulmana stiže „Prva knjiga Praha – Divlja lepotica“. Obožavaoci „Njegovih mračnih tkanja“ s radošću će se vratiti u dobro poznati svet, dok nove čitaoce čeka zadovoljstvo polaska na putovanje kroz ovaj neodoljivi kosmos na samom početku priče o Lajri.

Piter V. Bret – Ekskluzivni gost Sajma knjiga i Lagune

Bret će na Sajmu promovisati serijal „Demonski ciklus“, jednu od najmaštovitijih epskofantastičnih saga dvadeset prvog veka. Serijal se sastoji od pet delova: „Noć demona“, „Pustinjsko koplje“, „Sunčani rat“, „Presto od lobanja“ i „Utroba zemlje“. U čast dolaska pisca organizovali smo COSPLAY u saradnji sa klubom Valinor. Jedan od sudija biće upravo Piter V. Bret.

Povezana vest:  Premijera drame Pluća u Operi i teatru Madlenianum

Subota, 27. oktobar

Tribina sa Piterom V. Bretom: 13.00 – 14.00, Sala „Ivo Andrić“

Piter V. Bret potpisuje knjige na štandu Lagune, 15.00 – 16.00, Hala 1

Kosplej takmičenje, 17.00 – 19.00, Hala 2, nivo C

Pisci

Jedan od razloga zašto čitaoci vole Sajam knjiga jeste i mogućnost da se sretnu sa svojim omiljenim piscima. Na štandu Lagune u Hali 1 svoje knjige potpisivaće Piter V. Bret, Vedrana Rudan, Dragoslav Mihailović, Dragan Velikić, Vladimir Kecmanović, Dejan Stojiljković, Jelena Bačić Alimpić, Mirjana Bobić Mojsilović, Marko Šelić Marčelo, Gradimir Stojković, Uroš Petrović, Valter Ugo Mai, Santjago Ronkaljolo i mnogi drugi pisci.

Popusti

Sve posetioce štandova Lagune u halama 1 i 4, kao i štanda Delfi u halama 2b i 4 očekuju veliki popusti!

Pored uobičajenih sajamskih popusta od 15% ili članskih popusta koji idu do 20% na štandovima Lagune u halama 1 i 4 na koje ste već navikli, i ove godine smo spremili veće popuste za kupovinu više knjiga, pa tako za kupovinu 3–5 knjiga – važiće i dodatni popust od 10%, 6–8 knjiga – dodatni popust od 15%, i za kupovine preko 9 knjiga – dodatni popust je 20%, a imaćemo i popularne akcije „3 knjige za 299 dinara“, „3 knjige za 499 dinara“ i „3 knjige za 999 dinara“.

U periodu od 21. do 28. oktobra na sajtu www.laguna.rs važiće i velika pogodnost! Količinski popust za kupovinu 3 ili više knjiga biće povećan na 15%.

Knjižare DELFI

I ove godine na štandu najvećeg lanca knjižara na Balkanu, Delfi, u Hali 4 pronaći ćete sve knjige na jednom mestu, dakle Sajam u malom. Posebnu ekskluzivu doneće najnovija svetska izdanja na engleskom jeziku.

Na štandu Delfi knjižara tokom Sajma važiće i popust od 15% prilikom kupovine do 4 knjige, popust od 20% prilikom kupovine 5–8 knjiga i popust od 25% prilikom kupovine 9 i više knjiga. Ukoliko posetite Delfi štand sa flajerom sa Laguninog štanda, na ove popuste imaćete i dodatnih 5% popusta. Ovi popusti važiće za sve knjige, osim za one koje su na akcijama kao i za Lagunine naslove na koje ne ide popust. Poseban popust od 50% pa čak do 75% važiće za knjige u izdanju Paideje, Stubova kulture i Profila. Sjajne Lagunine knjige moći ćete da kupite na akcijama „3 za 499“ i „3 za 999“, dok će pojedine knjige na engleskom biti snižene za 50% i 75%.

Na sajtu najveće onlajn knjižare kod nas, www.delfi.rs, tokom trajanja Sajma knjiga količinski popust će biti povećan na 15%, a ovaj popust možete ostvariti i u svim knjižarama Delfi širom Srbije od 21. do 28. oktobra.

Na sajmu knjiga važiće popust od 20% na ceo gift asortiman (Hala 4 i Hala 2b). Poseban popust od 40% imamo samo na asortiman Pyramide: šolje, narukvice, privesci, 3D slike i posteri (u Hali 4: posteri, šolje i 3D slike, a u Hali 2b: šolje, privesci, narukvice i posteri).

  • Prijatelji Lagune i knjižara Delfi na Sajmu knjiga –

Banca Intesa, koja tradicionalno korisnicima svojih kreditnih kartica pruža više, prijatelj je Lagune i na predstojećem Sajmu knjiga. Tokom trajanja 63. Beogradskog međunarodnog sajma knjiga vlasnicima Intesinih kreditnih kartica se odobrava: 20% popusta na knjige u izdanju Lagune ukoliko vrši plaćanje na rate bez kamate, 25% popusta na knjige u izdanju Lagune ukoliko vrši plaćanje u celosti.