srpsko_narodno_pozoriste_nsKarmina Burana u izvođenju SNP-a u Sava centru

 

Muzičko scenski spektakl „Karmina Burana“ u kome učestvuju solisti, hor, orkestar i balet Srpskog narodnog pozorista iz Novog Sada, biće izveden 2. decembra u Velikoj sali Sava centra u Beogradu. Upravnik SNP-a Aleksandar Milosavljević rekao je danas na konferenciji za novinare da pri scenskom izvodenju „Karmine Burane“, pesme hora ili solista (sopran, tenor i bariton), kao i instrumentalni stavovi između njih, dobijaju scensko tumačenje kroz igru na pozornici.

Prema njegovim rečima, „Karmina Burana“ SNP-a je neobično, drugačije i provokativno izvođenje, ali ipak ne ugrožava suštinu tog dela. Dirigent je Željka Milanović, reditelj i koreograf hora Sonja Vukićević, koreograf Leo Mujić, a od solista nastupaju Snežana Savičić, Igor Ksionžik, Vasa Stajkić i Nebojša Šogorović.

Povezana vest:  METROPOLITEN NA BIS U BIOSKOPU CINEPLEXX UŠĆE SHOPPING CENTER

Rediteljka i koreograf hora Sonja Vukićević istakla je da je bilo veoma zastrašujuće kada je shvatila da treba da radi sa 84 člana hora, ali da je uz pomoć njih, dirigentkinje i ostalih članova

ekipe, puno naučila i da je nakon tog iskustva hrabrija za neka nova dela.

-Željka Milanović me je naučila koliko koreografije i kad može da se koristi, a ja sam to uklopila sa mojim viđenjem kako treba da izgleda ‘Karmina Burana’ – rekla je ona.

„Karmina burana“ Karla Orfa, ima podnaslov „Profane pesme za soliste i hor uz pratnju instrumenata i magijskih slika“, a tekst za svoje najpopularnije delo Orf je našao u istoimenoj srednjovekovnoj zbirci (13. vek) iz manastira Benediktbojern, u kojoj su sabrane pesme školaraca lutalica, dokonih studenata i pevača, sočni, često pikantni stihovi o ljubavi i prirodi, bezbrižna himna životnoj radosti.

Povezana vest:  Bajke kao "Lepotica i zver" stare više hiljade godina

Urednik redakcije umetničke muzike u Sava centru Milan Lazović rekao je da je do sada prodato preko 1.000 karata za „Karminu Buranu“ i da on očekuje da će do 2. decembra sve karte biti rasporadate.

Aleksandar Milosavljević je dodao da SNP sledeće godine obeležava 150 godina postojanja i da je u skladu sa tim i sastavljen repertoar tog teatra. Prema njegovim rečima, premijera opere „Pikova dama“ Petra Iljiča Čajkovskog, biće izvedena na Dan SNP-a, 28. marta 2011. godine, a beogradskoj publici će biti predstavljena 31. marta u Sava centru.

Povezana vest:  Premijera Pinterove "Izdaje" u režiji Gorana Šušljika

-Na premijeri u SNP-u će biti prisutni i direktori više internacionalnih menadžerskih agencija koje se bave organizovanjem gostovanja operskih kuća u Evropi, Kanadi i Japanu. Takođe, planirano je da se Opera SNP-a sa ovom predstavom predstavi na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu – rekao je on.

Tokom 2011. godine planirana je i premijera opere „Mileva Ajnštajn“ kompozitorke Aleksandre Vrebalov, čiji su delovi već izvedeni u NJujorku, a planirano je da do kraja 2010. godine u Njujorku budu izvedeni delovi ove opere sa solistima koji će pevati neke od arija.

Karte za muzičko scenski program „Karmina burana“ prodaju se na blagajni Sava centra po ceni od 800, 1.000 i 1.200 dinara.