Povodom 450-godišnjice smrti Petera Brojgela starijeg (1525-1569), jednog od najpoznatijih slikara 16. veka, Muzej istorije umetnosti u Beču prikazuje najveću monografsku izložbu dela ovog autora na svetu.

Peter Brojgel stariji je već za života smatran jednim od najnadarenijih umetnika, zbog čega su njegove slike još u to vreme imale veoma visoke cene. , zahvaljujući interesovanju Habzburga za njegova dela koji su još u to vreme prepoznali kvalitet i originalnost njegove umetnosti, Muzej istorije umetnosti u Beču danas poseduje najveću kolekciju njegovih slika.

Povezana vest:  "Martina velika zagonetna avantura" uskoro u knjižarama Delfi širom Srbije

Izložba u Beču predstaviće oko devedeset Brojgelovih dela i to će ujedno biti šansa veka da se na jednom mestu vidi njegovo ukupno delo odnosno da se isprati stilski razvoj njegovog kreativnog procesa stvaranja i da stekne uvid njegove stvaralačke metode i jedinstven način pripovedanja.

Neke od najpoznatijih slika koje će ovom prilikom biti predstavljene su i „Trijumf smrti“ iz muzeja Prado u Madridu kao i „Vavilonska kula“ iz muzeja Boijmans van Beuningen u Roterdamu.

Povezana vest:  „Sibir" Vladimira Kecmanovića u prodaji od 12. maja

Izložba Pitera Brojgela starijeg u Muzeju istorije umetnosti u Beču traje do 13. januara 2019. godine.

Foto:

Foto 1- © Museum Boijmans Van Beuningen, Foto: Studio Tromp, Rotterdam

Foto 2 – © Museo Nacional del Prado