Na Međunarodnom baletskom takmičenju u Kelnu, 20. januara 2019., Baletska škola Nacionalne fondacije za umetničku igru iz Beograda osvojila je 4 medalje i 2 stipendije.

Apsolutna laureatkinja takmičenja u Kelnu je trinaestogodišnja Nikolina Pašagić, sa osvojenim zlatom i srebrom u dve kategorije. Nikolina je učenica prvaka Baleta Narodnog pozorišta iz Beograda, Jovana Veselinovića. Izuzetno zahtevne varijacije klasičnog repertora, pripremala je sa pedagogom Marijom Janković. Pored medalja, Nikolina je iz Nemačke ponela brojne pozive za svoje dalje usavršavanje u inostranstvu. Podsetimo da je u maju prošle godine, Nikolina osvojila srebrnu medalju na Međunarodnom baletskom takmičenju u Atini.

Povezana vest:  Ostrvo pelikana, nova knjiga Miodraga Majića, uskoro u knjižarama

Desetogodišnjakinje Zoi Jung i Jana Pašagić, osvojile su bronzane medalje u katagoriji savremene igre u Kelnu . Zoi i Jana su učenice baletskog pedagoga Geng Vej Đija iz Pekinga i beogradske primabalerine Ane Pavlović. Koreografiju za njihov nastup u Nemačkoj pripremio je Đorđe Makarević, prvak Baleta Pozorišta na Terazijama i reditelj.

Na Međunarnom baletskom takmičenju u Kelnu je učestvovalo 230 igrača iz 6 zemalja. Internacionalni žiri su činili baletski pedagozi, koreografi i direktori baletskih kompanija. U Kelnu su pored Nikoline, Zoi i Jane, zapaženo učešće imale Mia Šaljić (15), Mina Trunić (15) i Elena Georgijev (18), učenice Baletske škole Nacionalne fondacije za umetničku igru u klasi Jovana Veselinovića i Marije Janković.

Povezana vest:  Rep mjuzikl "Loša kopija života" premijerno 20. i 21. februara u Kulturnom centru Novi Sad