nedelja pacovaPromovisan roman o ubistvu Nikoletine Bursaća

 

Pisac Vule Žurić promovisao je večeras svoj novi roman „Nedelja pacova“ koji je kao „prvi partizanski krimić“, smešten u Avnojevsko Jajce gde je pod tajanstvenim okolnostima ubijen legendarni partizan Nikoletina Bursać.

-Ne znam da li je ovo stvarno prvi partizanski krimić. Ako gledamo (film) ‘Bitku na Neretvi’ kao nešto kriminalno, onda nije“, našalio se Žurić na promociji upriličenoj simbolično 29. novembra na Dan Republike, nekadašnji najveći državni praznik komunističke Jugoslavije.

Žurić preuzima čuveni partizanski lik koji je stvorio pisac Branko Ćopić, Nikoletinu Bursaća, koji u „Nedelji pacova“ biva ubijen uoči istorijskog drugog zasedanja Avnoja 29. novembra 1943. godine u Jajcu.

Povezana vest:  Velika osmomartovska akcija Evro Booka i „Mog kioska“

Vođa partizanskog pokreta u Drugom svetskom ratu Josip Broz-Tito naređuje istragu Bursaćeve smrti, kome je iščupano srce. U romanu se pojavljuju i drugi istorijski likovi poput Milovana Đilasa, Vladimira Nazora, Vladimira Dedijera i drugih partizanskih vođa.

-Ne sprdam se sa Avnojem, Drugim svetskim ratom, kamoli sa partizanima. Sprdam se sa našim odnosom spram toga. Boli me da 50 godina od svega toga imamo samo partizanske filmove – istakao je Žurić.

Pisac koji je rođen u Sarajevu, a poslednjih godina živi u Pančevu, istakao je da je pišući „Nedelju pacova“ koristio ikonografiju partizanskog filma i da je hteo da stvori roman u kome bi iskoristio svoju fascinaciju Drugim svetskim ratom.

Povezana vest:  Treći deo "Staklenog prestola" u prodaji od ponedeljka, 17. jula

-Hteo sam da napišem jedan krimić i nisam uspeo. Naravno ima mrtvaca, mada on ne postoji, to je književni lik. Ubica isto postoji, ali pitanje da li je isto postojao… Jako me interesuje savremena

istorija bez istorijske distance. Volim da je čitam kao da sam tamo – rekao je Žurić.

Prema njegovim rečima, ukoliko „Nedelja pacova“ u izdanju „Lagune“ dobro prođe kod čitalaca nije isključeno da se pojavi nastavak u kome će se istraživati „ubistvo druga Prleta u oktobarskim danima ’44. u Beogradu“.

Povezana vest:  Beogradska premijera Čehovljevog „Galeba“ u Narodnom pozorištu

Muzičar Nele Karajlić je istakao da je Žurićev roman „kombinacija Alana Forda i Artura Konana Dojla“ i da je izvrstan predložak za „ozbiljnu komediju“.

-Ovaj roman je krimić i parafraza istorijskih događaja. U njemu ima revizije istorije, ali u ključnom trenutku istorijski protagonist bivaju uvučeni u jasnu žanrovsku poistovećenost s junacima

američkog gangsterskog filma i tu je ključ čitanja istorijskog aspekta – rekao je filmski poslenik Dimitrije Vojnov.