Povodom obeležavanja jubileja 30 godina postojanja, izdavačka kuća “Kreativni centar” organizuje ciklus radionica inspirisanih knjigama “S decom oko sveta” autorke Tatjane Rodić, u okviru kojih će deca upoznati kulture različitih zemalja.

Program “S decom oko sveta” decu i mlade upoznaće sa kulturama Evrope, Azije, Afrike, Amerike, Australije, otkriti im njihove običaje, pesme, priče, njihovu muziku i jezik, igre i plesove, tradicionalnu odeću i hranu, istoriju i umetnost.

U izdanju “Kreativnog centra” pre 20 godina objavljena je knjiga “S decom oko sveta” Tatjane Rodić, koju je ilustrovao Dušan Pavlić.

Povezana vest:  Detaljan portret slavne glumice i princeze u knjizi "Grejs Keli i draž ljubavi"

“Svest o potrebi za ovakvim programom javila se početkom devedesetih godina, u vreme koje je na ovim prostorima obeleženo izrazitom međuetničkom i međukulturnom netolerancijom. Pošli smo od pretpostavke da rano upoznavanje sa različitim običajima i pogledima na svet može doprineti razvoju otvorenog i tolerantnog duha kod dece, a da saznavanje o različitosti kultura predstavlja korak ka njihovom prihvatanju i razumevanju bogatstava koja one nose”, navodi autorka u predgovoru ove zbirke.

Knjiga “S decom oko sveta” dobila je 1998. godine dve nagrade “Neven” – za najbolju ilustraciju i za najbolju knjigu iz oblasti popularne nauke.

Povezana vest:  Izložba fotografija "Romansa od tri minuta (2011-2012)" Katarine Radović

Nastavak ove zbirke “S decom oko sveta 2” objavljen je 2006. godine.

Čitajući knjige “S decom oko sveta”, čitaoci kreću na putovanje kroz 40 zemalja (22 u prvoj i 20 u drugoj knjizi), upoznaju njihove osnovne geografske, prirodne, društvene i kulturne odlike i vrednosti, kao i narode koji u njima žive.

Obe knjige doživele su do danas više izdanja i omiljene su među decom, roditeljima i vaspitačima.

Povezana vest:  Banksi u oktobru u Njujorku

“Učeći o drugima, deca proširuju vidike i stvaraju sopstveni pogled na svet, otvoren prema novom i drugačijem. Istovremeno ona bolje upoznaju sebe i stiču snažno osećanje samopoštovanja, zahvaljujući čemu im je prijatno kada se nađu među onima koji su drugačiji od njih”, ističe autorka Tatjana Rodić, profesorka engleskog i nemačkog jezika, direktor škole stranih jezika “K-E-N-T-E”.

Prva radionica o Švedsko održana je 19. januara, a održavaće se jednom mesečno u Klubu knjižari “Kreativni centar” u Makedonskoj 30 i namenjene su deci uzrasta od 7 do 9 godina.