Roman Zorana Penevskog „Sara i januar za dve devojčice“ jedan je od četiri ravnopravna dobitnika nagrade „Plavi čuperak“.

Međunarodni centar književnosti za decu Zmajeve dečje igre uputio je poziv književnim stvaraocima za decu i stručnoj javnosti da daju svoje mišljenje i glasove o književnoj produkciji za decu i mlade u Srbiji u 2018. Njih 31, među kojima su pisci, kritičari, profesori književnosti za decu, novinari, bibliotekari, glasalo je za 46 naslova.

Povezana vest:  Retrospektivna izložba - 60. godina Kratkog metra

Najveći i podjednak broj glasova dobile su knjige „Lepo živi miš u bioskopu“ Gorana Novakova, „Smešna strana sveta“ Peđe Trajkovića, „Sazvežđe violina“ Vesne Aleksić i „Sara i januar za dve devojčice“ Zorana Penevskog.

Ovo je druga nagrada za roman „Sara i januar za dve devojčice“, jer je krajem prošle godine dobio nagradu „Rade Obrenović“ za najbolji roman za decu i mlade.

Povezana vest:  "Budi u plusu!" interaktivna izložba o novcu za decu

Sara ide u sedmi razred, živi kod strica i voli da čita Milenine postove. Njih dve se ne poznaju, ali obe čitaju strip „Crno-beli vrt“. Milena odlučuje da odabranim citatima reši probleme koji je tište, a Sara prihvata izazov birajući svoje rečenice. Ali posle novogodišnje žurke za njih dve će januar dobiti potpuno novo značenje. Zajedno sa junakinjom „Crno-belog vrta“ doći će do kraja potrage za odgovorom na pitanje koje je muči: zašto je ovaj svet baš ovakav?

Povezana vest:  Otvaranje izložbe strip autora Borisa Stanića “Daća i drugi radovi”

Nagrade će biti uručene tokom 62. Junskog festivala Zmajevih dečjih igara u Novom Sadu.