ernest proba

Drama Oskara Vajlda „Važno je zvati se Ernest“ 14. januara u Narodnom pozorištu
 
Predstava „Važno je zvati se Ernest“, po tekstu Oskara Vajlda u režiji Nikole Zavišića, biće premijerno izvedena 14. januara na sceni „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta u Beogradu.
Uloge igraju Miloš Ðorđević, Nenad Stojmenović, Sena Ðorović, Anastasia Mandić, Zoran Chosić, Dušanka Stojanović Glid i Sonja Knežević.
Duhovit i društveno kritičan komad „Važno je zvati se Ernest“ ima pomalo bizaran zaplet, ujdurmu među prijateljima u vezi sa sakrivanjem identiteta, ženidbom, homoseksualizmom. Za zaplet je bitna igra reči, jer ime iz naslova na engleskom označava ozbiljnost kao karakternu osobinu.
Zavišić najavljuje „hipstersku predstavu sa puno lagane, opuštene muzike koja zapravo predstavlja hiperbolu neimanja stava“, navodi se na sajtu Narodnog pozorišta.
-Želja mi je da napravimo vrlo eskapističku predstavu, odnosno jedno jezgro antiangažovanog teatra. Hoću da uradim jednu ćeliju potpuno razbarušenog društva koje nema nikakve veze sa realnošću i koje je toliko hiper-realno da se pretvara u svoju suprotnost – izjavio je on.
Zavišić je zadužen i za ideju prostora, kostimograf je Bojana Nikitović, muziku potpisuje Sonja Lončar, scenski pokret Tamara Antonijević, a scenografiju realizuje Miraš Vuksanović.
Vajld je rođen 1854. u Dablinu, karijeru pisca ostvario je u Londonu, a njegovo najpoznatija dela su roman „Slika Dorijana Greja“ i drama „Lepeza lejdi Vindermir“.
Dobio je Nagradu za englesku književnost, bio je poznati esteta i dendi, ali je zbog homoseksualne afere 1895. osuđen na dve godine zatvora.
Po izlasku iz zatvora preselio se u Pariz, gde je i umro 1900. godine.
Povezana vest:  Saradnja Doma omladine Beograda i Kulturnog centra Novi Pazar