Priče devetorice buntovnih savremenih arapskih pisaca iz 7 arapskih zemalja sabrane su u antologiji „Dvanaest nemogućih“ koju je priredio i priče preveo sa savremenog standardnog arapskog jezika Srpko Leštarić. O ovoj knjizi ali i o arapskoj književnosti danas govorićemo na 50. jubilarnoj tribini Laguninog književnog kluba, u petak 5. aprila od 18 sati u knjižari Delfi u SKC-u.

Pored Srpka Leštarića, govoriće i dr Dragana Đorđević, docentkinja na Katedri za orijentalistiku Filološkog fakulteta, i dr Čedomir Čupić, profesor na Fakultetu političkih nauka.

Povezana vest:  Izložba Marije Đorđević od utorka, 29. novembra u 19:00 do nedelje, 11. decembra 2011., DOB//Galerija

Poseban kuriozitet ove zbirke je činjenica da je svaka priča bila povod ili za hapšenje autora ili za zabranu časopisa gde je nepodobna priča objavljena ili za nasilno provaljivanje u prostorije časopisa.

U drugom delu knjige čitalac ima priliku da, uz kratku biobibliografsku belešku o svakom piscu, stekne uvid u istorijat slučaja posle objavljivanja svake „proskribovane“ priče, sa političkim konsekvencama i po priču i po pisca. Posebno je zanimljivo bilo traganje za identitetom saudijskog pisca prve priče u antologiji, koji se potpisao pseudonimom jer je strahovao od odmazde tajne policije u svojoj zemlji.

Povezana vest:  Edukons stipendira talentovane slikare

Kao kuriozitet 50. jubilarnog okupljanja Laguninog književnog kluba uvodimo i malu novinu! Od sada će i čitaoci moći da predlažu knjige koje mogu biti tema razgovora. Zato promislite na vreme.

Knjiga „Dvanaest nemogućih“ je na popustu 30% do 5. aprila u svim knjižarama Delfi i Laguninom klubu čitalaca u Resavskoj 33.