Jonas Karlson, jedan od švedskih najistaknutijih glumaca, 2005. godine debitovao je kao dramski pisac i dobio odlične ocene i kritike i publike. Zatim je počeo da piše i prozna dela. U Srbiji je posebno zapažen njegov roman „Račun“, dragulj savremene književnosti koji dovodi u pitanje ono što nazivamo srećom, kao i način na koji je merimo.

U svom novom, neodoljivo zabavnom romanu „Cirkus“ Karlson nam donosi nadrealnu priču o identitetu i iluzijama koje gajimo o sebi, ali i priču o mašti, usamljenosti i prijateljstvu.

Povezana vest:  JAPANSKI CRTAĆI I STRIPOVI U SLUŽBI NEFORMALNOG OBRAZOVANJA (predavanje na sajmu knjiga)

Jednog dana Magnus Gabrijelson nagovorio je svog prijatelja da odu u cirkus. U toku nastupa mađioničara, Magnus se javio kao dobrovoljac iz publike. Trebalo je da mađioničar izvede tačku Magnusovog nestajanja. Trebalo je i da se Magnus vrati na scenu. Snop svetla je blještao nad praznim mestom na pozornici. Svi su aplaudirali. Magnusa više nije bilo.

Povezana vest:  "Jarčeva planina" Dejvida Vana u prodaji od 1. jula

Kada su posetioci napustili cirkusku šatru i sva su se svetla pogasila, Magnus se još uvek nije pojavio. Gde je mogao da nestane? Njegov prijatelj kreće u potragu koja će ga voditi do nepostojećih adresa, misterioznih telefonskih razgovora i narastajućeg, jezivo neprijatnog očajavanja nad činjenicom da i on sam iz dana u dan sve više čili.

Povezana vest:  Obnova romantične komedije Dolce vita

Baš kao i roman „Račun“, „Cirkus“ je napisan minimalističkim stilom i sadrži prikrivenu osudu navodne društvene harmonije u skandinavskim zemljama. Možete ga pronaći od ponedeljka 8. aprila u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.