Dva junaka imao je 26. Dečiji marathon u Beo Zoo vrtu i po tome je nadmašio sve dosadašnje. Do sada svaki Dečiji marathon imao je pobednika i on je po pravilu bio najbrži od svih, ali ovog puta na finalnoj smotri takmičenja 15.000 polaznika beogradskih dečijih vrtića najbrži je osvojio titulu rekordera Dečijeg maratona, ali ne i titulu pobednika.

Tadija Marković iz dečijeg vrtića Dragan Laković trčao je kao vetar i u 10. kvalifikacionoj trci srušio 23 godine star rekord staze “oko slonare” za jednu sekundu. Novi rekord je 35 sekundi i to je Tadiji šestoipogodišnjem atletičaru AK Novi Beograd davalo ulogu favorita u finalnoj trci, a najveći rival trebalo je da mu bude Anđelija Jović iz Dečijeg Gaja, koja je u kvalifikacionoj trci sa 37 sekundi postavila rekord za devojčice.

Povezana vest:  Petigru je umro od predoziranja tabletama

Ali, čini se da je Tadija u kvalifikacijama zaista dao sve od sebe i u finalnoj trci nije uspeo da se domogne pobedničkog postolja. Zauzeo je četvrto mesto, a ispred njega bili su trećeplasirani Strahinja Ilić (Veseljko), drugoplasirani Uglješa Ramač (Srna) i – šampionka Anđelija Jović.

Ovo je drugi put u istoriji Dečijeg maratona da devojčica bude i ukupni pobednik na ovom, po mnogim ocenama najlepšem događaju u Beogradu.

Anđelija Jović je i u finalu zaustavila štopericu na 37 sekundi i to joj je bilo dovoljno za glatku pobedu, a onda je spremno odgovarala na novinarska pitanja:

– Ne, nisam se umorila. Treniram atletiku u klubu Košutnjak. Trener mi je Sanja (ne znam kako se preziva) a ja treniram skok u dalj.

Povezana vest:  Kenijac Kiprop "nišani" svetski rekord El Geruža na 1.500

Titula Super puža – poslednje plasiranog učesnika u finalu – pripala je još jednoj devojčici Andrijani Vorkapić

U velikom finalu učestvovali su pobednici 12 kvalifikacionih trka, najbrži u konkurenciji 150 najuspešnijih trkača koji su na završnu smotru stigli posle takmičenja u vrtićima. To su Strahinja Ilić (Veseljko) 38 sekundi, Ognjen Repanović (Lane) 40, Iva Arsenijević (Dečiji lug) 39, Simeon Raonić (Dečiji klub) 39, Anđelija Jović (Dečiji gaj) 37, Jovan Višekruna (Sveta Petka) 41, Ignjat Ilić (Neven) 39, Jovan Manojlović (Veseljko) 40, Čarna Arsić (Mali princ) 42, Tadija Marković (Dragan Laković)  35, Andrijana Vorkapić (Duga) 45 i Uglješa Ragač (Srna) 38.

I 26. Dečiji maraton dobio je najviše ocene svih prisutnih, takmičara, vaspitača i roditelja a za to zalužni su, pored organizatora Beogradskog maratona, dugogodišnji partneri gradski Sekretarijat za obrazovanje i dečiju zaštitu i domaćin Beo zoo vrt.

Povezana vest:  Ana Subotić i Marko Živanović pobednici polumaratona

UNIQA se, kao sponzor i zvanično osiguranje, šestu godinu zaredom postarala za sigurnost svih učesnika najveselije gradske manifestacije. Tradicionalno, UNIQA je obezbedila bicikl za pobednika, kao i poklone za najbrže trkače i popularnog super puža. Podrškom manifestacije koja svake godine okuplja na hiljade mališana predškolskog uzrasta UNIQA nastoji da promoviše sport i zdrav način života, uz poruku da je izuzetno važno da se talenat za sport kod dece na vreme prepozna i maksimalno podrži.

Ostale poklone i posebne nagrade pobednicima i svim učesnicima podelili su i Jaffa, Aqva Viva i Beo zoo vrt.