Izdavačka kuća Booka, osvedočeni izdavač samo najkvalitetnije savremene proze potvrđuje sa svoja tri nova izdanja da najbolju književnost trenutno pišu dame. Jedan roman i dve zbirke priča potvrda su ovog „momentuma“ ženske dominacije u aktuelnoj prozaistici.

U pitanju je roman „Tranzit“ Rejčel Kask, te zbirke priča „Florida“ Loren Grof i „Nikuda ne idem“ Rumene Bužarovske.

Tranzit – Rejčel Kask

Neposredno pošto joj se brak raspao, spisateljica se s dva mala sina seli u London, što pokreće čitav niz promena – ličnih, moralnih, umetničkih i praktičnih – dok se trudi da sebi i deci izgradi novu stvarnost. U velegradu je prinuđena da se suoči s brojnim aspektima življenja koje se dotle trudila da izbegne, i pozabavi se pitanjima ranjivosti i moći, smrti i novog početka, dok pokušava da se vrati u život i počne ponovo u njega da veruje.

Filtrirajući zbivanja kroz neutralan pogled oštroumne glavne junakinje, Rejčel Kask zadire ozbiljnije u teme koje je načela u prethodnom romanu Obris, i iznosi duboka i dirljiva razmišljanja o detinjstvu i sudbini, o svrsi patnje, o etičkim problemima lične odgovornosti i misteriji promene.

Tranzit potvrđuje da će trilogija Rejčel Kask biti jedan od najboljih poduhvata u savremenoj književnosti.“ Adam Foulds

„Vrhunsko književno delo, zapanjujuće hrabro, originalno i ljudsko.“ Džoana Kavena, Daily Telegraph

„Izuzetno štivo već od prve rečenice… Knjiga koja se ne ispušta iz ruku, prosto nabijena nekom pokretačkom snagom.“ Tesa Hadli, Guardian

„Delo očaravajuće lepote, veoma mudro i izuzetno originalno… Tranzit je roman malog obima ali sadržajan, odlična zamisao prelepo sprovedena u delo.“ Monika Ali, New York Times Book Review

„Očarao me je Tranzit Rejčel Kask… Kaskova je dovela do savršenstva briljantan, mračan humor koji nastaje kad pripovedač ostaje naizgled nesvestan komičnosti prizora koje opisuje.“ Observer Books of the Year

Rejčel Kask je rođena 1967. u Kanadi, a u sedmoj godini se s roditeljima preselila u Veliku Britaniju, gde i danas živi i radi. Autorka je romana: Saving Agnes (nagrada „Vitbred“ za prvi roman), The Temporary, The Country Life (nagrada „Somerset Mom“), The Lucky Ones (ušao u uži izbor za nagradu „Vitbred“ za roman), In The Fold (ušao u širi izbor za nagradu „Buker“), Arlington Park (ušao u uži izbor za nagradu „Orindž“) i The Bradshow Variations. Vrhunac njene karijere predstavlja trilogija romana Obris, Tranzit i Kudos, objavljeni u periodu 2014–2018. Pored romana, objavila je i tri autobiografsko-esejistička dela: A Life’s Work, The Last Supper i Aftermath. Književni časopis Granta uvrstio ju je u svoj izbor najboljih mladih britanskih pisaca za 2003. godinu.

Povezana vest:  Sutra počinje Peterburška pozorišna sezona

Florida – Loren Grof

Svojom uzbudljivom novom knjigom, Loren Grof uvodi čitaoca u svet istovremeno pripitomljen i divalj ‒ mesto u kojem opasnosti prirode vrebaju i čekaju da napadnu, ali najveće pretnje i tajne i dalje su emotivne i psihološke prirode. Među onima koji se snalaze u tom svetu su dve snalažljive napuštene sestre; usamljeni dečak, par bez dece, beskućnica koja traga; i nezaboravna junakinja koja se stalno pojavljuje ‒ odlučna i rastrzana supruga i majka.

U pričama u ovoj zbirci smenjuju se likovi, gradovi, decenije, čak i vekovi, ali Florida i njen pejzaž, klima, istorija i stanje uma, postaju gravitacioni centar: energija, raspoloženje koliko i prebivalište. Loren Grof premešta čitaoca pa ga trgne iznenadnim duhovitostima, talasima tuge, bleskom surovosti, dok piše o usamljenosti, besu, porodici i protoku vremena. Zapanjujuća, precizna i dirljiva, Florida je veličanstveno dostignuće.

„Verovatno najbolja zbirka ove godine… ove neizbrisivo žive priče čitaju se kao vakcinacija protiv cinizma.“ — Vogue

„Loren Grof želi da pokaže ‒ često na zabavan, ponekad bolan, uvek na veoma dirljiv način ‒ kako su žene i deca često jači nego što mislimo, kao i da je Zemlja krhkija nego što uglavnom dozvoljavamo sebi da shvatimo.“ — San Francisko Chronicle

„Opasna energija, razvedrena bogatim i uznemirujućim detaljima, prožima novu zbirku autorke Suđaja i furija dok se njeni junaci suočavaju sa zmijama, uraganima i sopstvenim autodestruktivnim ponašanjem.“ — Time Magazine

Loren Grof (rođena 23. jula 1978.) je američki romanopisac i spisateljica kratkih priča. Autorka je četiri romana i jedne zbirke priča. Njen prvi roman, Čudovišta Templtona, objavila je izdavačka kuća Hiperion 2008. godine, a knjiga se odmah našla na listi bestselera New York Timesa. i u užem izboru Nagrade Orindž za nove pisce 2008. godine.Njen drugi roman, Arkadija, objavljen je u martu 2012. godine. Arkadija priča priču o prvom detetu rođenom šezdesetih u fiktivnoj komuni na severu države Njujork. Bestseler listova The New York Times i Booksense, Arkadiju su odabrali kao jednu od najboljih knjiga 2012. godine eminentni listovi The New York Times, The Washington Post, NPR, Vogue, The Globe and Mail, Christian Science Monitor i Kirkus Reviews. Roman Suđaje i furije, portret 24-godišnjeg braka ispričan iz vizure muža, a zatim i supruge, bio je nominovan za Nacionalnu književnu nagradu u kategoriji proze i proglašen je za roman godine po sajtu Amazon. Poslednja njena zbrika priča, Florida objavljena je 2018 godine.

Povezana vest:  Banović Strahinja najbolja predstava Joakimfesta

Nikuda ne idem – Rumena Bužarovska

Nakon što je prethodnom zbirkom priča „Moj muž“ postala regionalna književna zvezda, Rumena Bužarovska novom knjigom pomera granice kratke forme i potvrđuje se kao možda najbolja autorka ovog žanra na nekadašnjem jugoslovenskom prostoru.

Nastavljajući tamo gde je stala s prošlom knjigom, Rumena ovom „proširuje područje borbe“ i u žižu stavlja odnos lokalnog i globalnog, „naših“ i „stranaca“, kao i intrigantne pozicije naših tamo i stranaca ovde.

Povezana vest:  Interdisciplinarno predstavljanje Medijane u Narodnom muzeju

Gotovo nemilosrdno oštra, ona majstorski analizira sve balkanske komplekse, jetkim i duhovitim jezikom obračunava se sa endemskom letargijom, kulturom pasivnosti, nečinjenja i krotkog prihvatanja gotovo nepodnošljivih odnosa i uslova života u svetu u kome je lažni moral jedino merilo, a pakost nacionalni sport. Suprotno naslovu, autorka ovom zbirkom dobacuje izuzetno daleko.

„Dilema pre nego što je ova zbirka izašla bila je ima li autorka da kaže nešto novo, i može li svoj prepoznatljivi izraz da izdigne u nove stvaralačke visine. Posle ovih sedam pročitanih priča, odgovor na oba pitanja je, svakako i bez sumnje – potvrdan.“ Elizabeta Bakovska

„Čitanje ovih priča Rumene Bužarovske književno je iskustvo zbog kojeg ćete bez žaljenja propustiti autobus ili avion, nećete biti sigurni da li je jutro ili veče, a možda zaboravite i da odete po dete u obdanište ili na zakazan pregled kod doktora.“ Sašo Ognenovski

Rumena Bužarovska je rođena 1981. godine u Skoplju. Do sada je objavila zbirke priča: Žvrljotine (2007), Osmica (2010), Moj muž (2014) i Nikuda ne idem (2018). Priče su joj prevođene na engleski, nemački, francuski, hrvatski, slovenački i bugarski jezik.

Prema mišljenju žirija Londonskog sajma knjiga 2016. godine Rumena Bužarovska je uvrštena među deset najzanimljivijih mladih evropskih pisaca.

Bavi se i književnim prevodom sa engleskog na makedonski jezik (Kuci, Kapote, Bukovski). Trenutno je zaposlena kao docent američke književnosti na Filološkom fakultetu u Skoplju.