Još jednom vas podsećam da će šesnaesta tribina Laguninog književnog kluba biti održana u petak 3. juna od 18 sati u knjižari Delfi u SKC-u a biće posvećena skandinavskom piscu Juu Nesbeu sa posebnim osvrtom na roman „Sneško“ koji će uskoro biti pretočen u film.

Na tribini će govoriti verovatno najbolji poznavaoci Nesbeovog dela u Srbiji: Jelena Loma, prevoditeljka svih Nesbeove knjige s norveškog jezika, Dragan Jovićević, pisac i novinar, i Đorđe Bajić, književni kritičar i pisac.

Povezana vest:  Muzej grada Beograda u Ljubljani

Ju Nesbe je doživeo međunarodni uspeh zahvaljujući svom originalnom i veoma uverljivom protagonisti, inspektoru Hariju Huleu. Pravi antiheroj, nemoguć lik koga je nemoguće ne voleti. Kao i svi istinski važni pisci kriminalističkih romana, Ju Nesbe kombinuje složenu radnju, izuzetnu napetost i briljantnu karakterizaciju likova sa dubokim moralnim raspravama i prikazom savremenog društva. Tako krimi-romani Jua Nesbea postaju izazovne istrage o izdaji, veri i osveti, i prvoklasna zabava za ljubitelje kriminalističkog žanra

Povezana vest:  NOVE DRUŠTVENE IGRE u izdanju "Kreativnog centra"

Na tribini će biti reči o žanru nordic noir, o Nesbeu kao piscu, o razvoju lika Harija Hulea u serijalu i holivudskoj ekranizaciji „Sneška“, o slikovitosti ubica u romanima Jua Nesbea i motivu psihičkih poremećaja, od već poznate Harijeve borbe sa zavisnošću preko drugog protagoniste Katrine pa do samog antagoniste. Biće reči i o predstavljanju skandinavskog društva u romanima, kritici savremenih trendova u Norveškoj, o jezičkom aspektu, o teško prevodivom i neprevodivom u serijalu.

Povezana vest:  Predajom Otvorene knjige zvanično zatvoren Sajam knjiga

Roman „Sneško“ je na popustu od 30% u svim knjižarama Delfi i Laguninom klubu čitalaca u Resavskoj 33 do 3. juna.