Povodom 122 godine od rođenja Bertolta Brehta i 50. godišnjice Gete instituta u Srbiji, u Beogradskom dramskom pozorištu otvorena je večeras izložba i održan koncert „B. B. peva: O ljubaznosti ovoga sveta“ koji je priredila glumica Danica Ristovski.

Pre samog početka, u foajeu pozorišta ona je okupila glumice Milicu Milšu, Natašu Marković, Paulinu Manov i Ivanu Nikolić koje su naizmenično govorile o životu i delu Bertolta Brehta, pokazujući na fotografije koje su bile izložene.

Povezana vest:  Mesto gde se ostvaruju snovi: Mala prodavnica čuda

Ristovski je ovom prilikom zahvalila Gete institutu na pomoći da ekskluzivno za ovu priliku dobije nekoliko fotografija i dokumenata iz Arhiva Brehta pri Akademiji umetnosti u Berlinu.

„Ovo je jedinstvena prilika da prisustvujete ovakvoj izvedbi i fotografijama koje kriju priče o gospodinu Brehtu. Ovim koncertom želela bih Brehta da upoznam s novom radoznalom publikom, da utičem da bude probirljiva i istrajna u traganju i prihvatanju svežeg autentičnog pozorišnog izraza“, kazala je glumica.

Povezana vest:  U Galeriji slika Sava Šumanović u Šidu otvorena izložba: "Jedan slikar, 10 fotografa: 20 umetničkih dela"

Takođe su izložene fotografije iz arhiva Beogradskog dramskog pozorišta, gde se mogu videti Brehtovi komadi koji su izvođeni u ovom teatru poput prvog „Dobra duša iz Sečuana“ i kultne „Majke hrabrost i njene dece“.

Nakon što se foajeom prolomio glas legendarne Olivere Marković u izvedbi Majke Hrabrost, publika je ispraćena u salu „Predrag Pepi Laković“ u kojoj je Danica Ristovski izvodila songove iz Brehtovih dela uz klavir i harfu.

Povezana vest:  XI Noć muzeja: Novi sastanak na starom mestu

PHOTO: Miroslav Milic/ATA Images