Spomenik mira kao poklon Novom Sadu, dve predstave, izložba kontroverznog umetnika – to će ove i početkom naredne sedmice obuhvatiti programska platforma „Tvrđava mira“ koju je pokrenuo „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“.

Zašto je Šekspir za glumce i dalje jedan od najzahtevnijih dramskih pisaca, za reditelje večna inspiracija, a za publiku predmet oduševljenja? Zašto su njegova dela i dalje među najigranijim i najpopularnijim pozorišnim komadima? Šta o Šekspiru govore njegovi junaci?

Tim pitanjima bavi se predstava Nikite Milivojevića „Moj Šekspir“ koja će premijerno biti izvedena 28. juna u 20 sati, u okviru tradicionalnog „Šekspir festivala“ u Vili Stanković u Čortanovcima. Predstava okuplja poznata glumačka imena sa prostora bivše Jugoslavije, poput Milena Zupančič, Svetlana Bojković, Voja Brajović, Svetozar Cvetković, Zijah Sokolović, Miodrag Krivokapić, Ozren Grabarić, Igor Đorđević, Jelena Đulvezan …

Oni će u ulogama raznih Šekspirovih junaka, kroz dijalog, preneti njihove doživljaje ovog dramskog genija, zašto je on toliko zahtevan i zašto su njegove poruke vanvremenske.

Povezana vest:  Ekskluzivno: Laguna objavljuje knjigu Novaka Đokovića

Nakon juna, koji su u Novom Sadu obeležila tri svetska imena – Vorhol, Joko Ono i Šekspir, grad nastavlja da bude središte svetske kulture i umetnosti.

Izložba kontroverznog francuskog umetnika, Anri de Tuluz-Lotreka, biće otvorena 3. jula u kulturnoj stanici Svilara uz prateći program, a Novosađani će više od 20 njegovih dela moći da vide sve do polovine jula.

Umetnik koji nije nastojao da ulepša stvarnost, već je u svojim delima bio surovo iskren. Slavu je stekao kao jedan od prvih umetnika koji se bavio plakatima, među kojim je posebnu pažnju privukao plakat za Mulen Ruž.

Spomenik mira – afirmacija Novog Sada kao nezaobilazne kulturno-turističke destinacije

Svetska multimedijalna umetnica i mirovna aktivistkinja, Joko Ono, izabrala je Novi Sad kao grad kojem će pokloniti svoje delo – Spomenik mira, koji će svečano biti otkriven 28. juna u 19.30 na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Povezana vest:  Peto izdanje knjigoalbuma Napet šou Marka Šelica Marčela

Joko je inspiraciju pronašla u tradicionalnom srpskom vojnom brodu, takozvana „šajka“, dok je Petrovaradinska tvrđava simbolično odabrana kao najveće defanzivno vojno utvrđenje u Evropi, izgrađeno u 18. veku.

To je zajednički projekat „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, Exit fondacije i kompanije NIS, kojim će biti obeležena stogodišnjica od potpisivanja Versajskog mirovnog sporazuma i završetka Prvog svetskog rata.

Spomenik će biti novi simbol Novog Sada, koji doprinosi promociji grada kao centra evropske kulture, ali i nezaobilazne turističke destinacije, kao i afirmaciji Petrovaradinske tvrđave kao tvrđave mira.

Zašto smo bliski samo u strahu i tragediji – 20 godina nakon bombardovanja

Zašto postajemo bliski samo u strahu i tragediji? Zašto humanost i povezanost ne može da se održi i u miru? Zašto smo u „haosu“ više spremni da pomognemo drugima?

Na ta pitanja moći će da odgovori svako ko 30. juna u 19 sati bude u kulturnoj stanici Svilara gde će biti izvedena interaktivna predstava „78 dana bliskosti u strahu – 20 godina od početka bombardovanja“.

Povezana vest:  „ANTIGONA" SA NOVOM PODELOM PONOVO NA VELIKOJ SCENI NARODNOG POZORIŠTA

Predstava je zasnovana na materijalnim i nematerijalnim elementima kulture sećanja, na narativima, fotografijama i video-materijalu Novosađana iz perioda bombardovanja Novog Sada 1999. godine.

Glumci, ali i publika, koja će moći da učestvuje, nastojaće da odgonetnu osetljive međuljudske odnose koji nastaju u nemilim okolnostima, o bliskosti koja se naprasno stvara i na isti način nestaje nakon prestanka agresije.

„Tvrđava mira“ je četvrta programska platforma projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ koja afirmiše Novi Sad kao simbol mira, zajedništva i tolerancije, a obuhvata više od 20 događaja – koncerata, izložbi, projekcija filmova, pozorišnih predstava koji šalju poruke mira.

Ceo program možete pronaći na adresi: https://bit.ly/2IoGh9D  i na društvenim mrežama projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture.